8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

30.11.2021 / 10:27 BiH - Osam sindikata

Počeli protesti ispred Vlade KS

Počeli protesti ispred Vlade KS
Foto: Avaz

Članovi osam sindikata koji zastupaju više od 25.000 radnika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, okupili su se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Kako su najavili, protest će biti održan od 10 do 11 sati, a na njemu učestvuje 100 predstavnika svih sindikata, javlja "Avaz".

Oni su se okupili kako bi upozorili da Vlada KS i sva resorna ministarstva moraju poštivati zakonske procedure, kolektivne ugovore, da trebaju voditi socijalni dijalog i pregovarati sa sindikatima.

Jedan od zahtjeva je da Vlada KS zajedno sa sindikatima koji predstavljaju radnike, sporazumno utvrdi osnovicu u iznosu od 400 KM i sa sindikatima potpiše sporazum o toj osnovici.

Također, zatražili su od Vlade KS, odnosno kolegija i Skupštine KS da povuče nacrt budžeta KS sa dnevnog reda današnje Skupštine.

Kako je ranije najavljeno, osam sindikata će organizirati štrajk upozorenja, a potom, ukoliko bude neophodno, i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

Podsjećamo da je Vlada Kantona Sarajevo u Nacrtu budžeta KS za 2022. godinu koji iznosi 1.101.295.480 KM i koji je na današnjem dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo, nije planirala povećanje osnovice za obračun plaća radnika.

U protestu učestvuju:

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

Sindikat policije Kantona Sarajevo

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo

Sindikat Univerziteta u Sarajevu

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija Kantona Sarajevo

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo