-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

30.11.2021 / 08:02 BiH - Osam sindikata

Danas štrajk upozorenja pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo

Danas štrajk upozorenja pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo

Članovi osam sindikata koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, kantonalnog Fonda zdravstvenog osiguranja i komunalne privrede održaće danas jednočasovni štrajk upozorenja ispred zgrade kantonalne Vlade, jer im budžetom za narednu godinu nije predviđeno povećanje osnovice za obračun plata.

U protestu učestvuju Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvovaće i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, zatim kantonalnnog Sindikata radnika u zdravstvu, te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Iz ovih sindikata je rečeno da će, ukoliko to bude potrebno, organizovati i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo – osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, Ministarstvu unutrašnjih poslova i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

Iz sindikata podsjećaju da kantonalna Vlada u Nacrtu budžeta ovog kantona za narednu godinu od 1.101.295.480 KM, koji je na dnevnom redu današnje Skupštine Kantona Sarajevo, nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika.

“Takođe, Vlada Kantona Sarajevo ignoriše socijalni dijalog i pregovore sa sindikatima iz djelatnosti komunalne privrede i zdravstva, koji traže povećanje plata za 10 odsto, odnosno usaglašavanje koeficijenata i potpisivanje kolektivnih ugovora za djelatnosti komunalne privrede i zdravstva u Kantonu”, naveli su iz sindikata.

Ovih osam sindikata zastupa više od 25.000 radnika, a na današnjem protestu učestvovaće njihovih 100 predstavnika.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo