8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.11.2021 / 16:53 Politika - Uoči protesta

Kompromitirani Sivro predvodi proteste pred Vladom KS

Kompromitirani Sivro predvodi proteste pred Vladom KS
Foto: Vijesti.ba

Članovi osam sindikata koji plaću primaju iz Budžeta KS, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, za sutra su najavili protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Iz Koordinacija osam sindikata osudili su navodni pokušaj Vlade Kantona Sarajevo da unese razdor u samoj koordinaciji.

No razdor, sve su prilike, dolazi upravo iznutra zbog od ranije kompromitiranih vođa pojednih sindikata. Grupa sindikalista smatra da je takav slučaj Sudin Sivro. 

Sivro je nastavnik arapskog jezika u JU OŠ “Hamdija Kreševljaković" sa osnovnom platom od 1.290 KM, ali za razliku od javnog sektora, gdje su primanja transparentna, primanja u Sindikatu obavijena su velom tajne. 

Podsjećaju da je, svojevremeno, prof. Ibrahim Dedić, predsjednik SSOOiO KS, napisao je da se Saudin Sivro slučajno našao u sistemu obrazovanja u Kantonu Sarajevo  jer mu je to bila ulaznica za poziciju sindikaliste na kojoj se nalazi od 2009. godine, te da je dobro poznato da isti ima ima mjesečna primanja preko 5.000 KM.

Povod za tekst pod naslovom “Prosvjetari ga se stide: Ko je Saudin Sivro, politički mešetar instaliran na čelo Sindikata” bilo je gostovanje Saudina Sivre u emisiji DAN UŽIVO  N1 TV, 04.12.2018. godine, kada je  situaciju u obrazovanju u Kantonu Sarajevo uporedio sa genocidom u Srebrenici i ratnim zločincem Ratkom Mladićem!?

U istom tekstu se navodi da je dobro poznato da je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine  utvrdila finansijske malverzacije samozvanog sindikalca Sivre. 

Podsjetimo na ranije napise o sumnjivim radnjama Sivre i njegovog rođaka nelegalnog predsjednika SSS BiH Selvedina Šatorovića. Sindikati obrazovanja na čijem čelu su Selvedin Šatorović i Saudin Sivro pravosnažno su kažnjeni sa više od 100.000 KM za poreske prevare zbog neizvršenih obaveza prema Federalnom zavodu PIO/MIO.

Navode i da za razliku od Sivre, Faruk Bešlić, predsjednik SSVOONKBiH uopće nije zaposlen u sektoru za čije interese se bori.

Naime, prema informacijama, on je u penziji, pa se postavlja pitanje zašto pored tolikog broja radnika u ovoj oblasti, kojih se ovaj problem tiče, Sindikat predstavlja osoba u penziji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo