14°C
Mostar 24°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

27.11.2021 / 20:47 Svijet - Sibir

Ruski sud pritvorio direktora rudnika i inspektore nakon nesreće

Ruski sud pritvorio direktora rudnika i inspektore nakon nesreće
Foto: Reuters

Sud u Sibiru u subotu je zadržao pet osoba u pritvoru na dva mjeseca kako bi se suočili s optužbama u vezi s rudarskom nesrećom u kojoj je ove sedmice poginulo više od 50 ljudi.

Trojici upravitelja rudnika Listvyazhnaya, uključujući njegovog direktora, određen je pritvor do kraja januara zbog kršenja standarda industrijske sigurnosti, potvrdio je glasnogovornik ureda regionalnog tužilaštva.

Sud je također naložio dvojici inspektora sigurnosti, koji su ovaj mjesec izdali potvrdu za rudnik, ali nisu provjerili postrojenje, da ostanu u pritvoru do kraja januara, javio je Reuters.

Nesreća, za koju regionalne vlasti kažu da je vjerojatno uzrokovana eksplozijom metana, odnijela je živote 51 osobe, uključujući pet spasilaca koji su poslani da izvuku desetke ljudi zaglavljenih duboko pod zemljom.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je u subotu da se 60 osoba liječi u bolnici zbog ozljeda zadobijenih u rudniku, javila je novinska agencija TASS.

Nesreća u rudniku, koji se nalazi oko 3.500 km istočno od Moskve u regiji Kemerovo, bila je najgora rudarska nesreća u Rusiji od 2010. godine kada je u eksplozijama u rudniku Raspadskaya u istoj regiji poginula 91 osoba.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo