14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

27.11.2021 / 18:31 Politika - Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Međunarodna zajednica se treba posvetiti deblokadi rada institucija

Džaferović: Međunarodna zajednica se treba posvetiti deblokadi rada institucija
Foto: Fena

Osnovni problem u Bosni i Hercegovini sada je taj što ne postoji dovoljno spremnosti onih koje je zadužila međunarodna zajednica da vode računa o BiH, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Kao učesnik današnjeg Balkanskog integracijskog foruma održanog u Podgorici, Džaferović je kazao da BiH danas živi tešku krizu, a najteži aspekt te krize je blokiranje rada institucija dok u isto vrijeme ne postoje domaći mehanizmi da se procesi deblokiraju.

- To je sada zloupotrijebljeno. Postavljaju se zahtjevi umjesto da naši prijatelji do kraja budu posvećeni tome da se deblokira rad bh. institucija. Postoje neki u međunarodnoj zajednici koji bi da vode pregovore i razgovore o zahtjevima onih koji prouzrokuju blokade - dodao je Džaferović.

Za njega je to problem, te naglašava da je potrebno vratiti se u institucije države ukoliko je namjera da se kaže da postoji poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali svega onoga što je u njemu napisano jer to znači poštivanje države BiH.

- Onaj ko bojkotira rad institucija BiH, on direktno krši Dejtonski mirovni sporazum i proizvodi posljedice. To bi trebalo da bude odnos naših prijatelja i medijatora prema situaciji u BiH - stava je Džaferović.

Napominje da nije dobro pregovarati oko sadržaja odluka Ustavnog suda BiH ili oko sadržaja izmjena Krivičnog zakona kojim je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca kao i da nije dobro pregovarati o odlukama Evropskog suda za ljudska prava na način da izlazi izvan odluka Evropskog suda.

- To bi trebao da bude pravi odnos međunarodne zajednice prema BiH - zaključio je Džaferović, dodajući da ukoliko to bude tako kriza bi vrlo brzo mogla biti riješena.

Na Balkanskom integracijskom forumu učestvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je naglasio da je razgovor između domaćih političara važan za rješenje i završetak krize u BiH.

Za njega je problem kada se traži apsurdna stvar, kao što je da se državna imovina dodijeli entitetima jer je Ustavni sud BiH jasno kazao čija je to imovina - to je imovina države BiH.

Kaže da je od iznimne važnosti da domaće institucije počnu raditi svoj posao u državnim institucijama i kroz parlamentarnu proceduru kada je u pitanju izmjena bilo kojeg zakona ili narušavanje ustavnog sistema.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvovali su na Balkanskom integracijskom forumu 2021. posvećenom proširenju Evropske unije na zapadni Balkan, na panelu o temi "Moć perspektive: Zašto je članstvo u EU i dalje važno na zapadnom Balkanu".


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo