19°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

27.11.2021 / 18:23 Svijet - Zaplijenjeno 14 vozila

Austrija: Uhapšeno 15 osumnjičenih za krijumčarenje migranata

Austrija: Uhapšeno 15 osumnjičenih za krijumčarenje migranata
Foto: Ilustracija / AP

Austrijske vlasti saopćile su danas da je uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za krijumčarenje migranata iz Sirije, Libana i Egipta u Austriju, kao i da je zaplijenjeno 14 vozila korištenih za njihov prijevoz.

Policija u pokrajini Donja Austrija saopćila je da je prošlog mjeseca otvorila istragu o grupi koja je krijumčarila migrante sa granice Srbije i Mađarske, preko Slovačke i Češke na sjeveroistok Austrije.

Sredinom ovog mjeseca uhapšeno je 15 osumnjičenih krijumčara, državljana Moldavije, Ukrajine i Uzbekistana. Policija je saopćila da su uhapšeni uglavnom u provjerama sumnjivih vozila, kao i u bečkom hotelu, a da su svi pokušali pobjeći kada su zaustavljeni.

Navodno su prevozili 12 do 15 osoba u automobilima i kombijima sa uklonjenim zadnjim sjedištima i obojenim zadnjim staklima.

- Sumnjiče se da su prevezli više od 700 osoba, za više od 2,5 miliona eura - rečeno je iz policije.

Migranti su za putovanje plaćali 4.000-5.000 eura po osobi, a planirali su nastaviti u Njemačku vozom ili uz pomoć rođaka.

Osumnjičeni krijumčari regrutovani su u svojim matičnim zemljama preko oglasa na društvenim mrežama u kojima se nudi posao vozača za platu od 2.000 do 3.000 eura mjesečno.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo