25°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

27.11.2021 / 17:31 Techno & Nauka - Odluka regulatora

Italija: Google i Apple kažnjeni sa po 10 miliona eura

Italija: Google i Apple kažnjeni sa po 10 miliona eura
Foto: Ilustracija

Google i Apple su u novom problemu s evropskim regulacionim tijelima. Ovog puta "na zub" su ih uzeli Italijani.

Italijanski regulator za zaštitu tržišnog takmičenja izrekao je Googleu i Apple novčane kazne od 10 miliona eura zbog "agresivne prakse" povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka.

U saopštenju za medije italijanski regulator naveo je kako navedene američke tehnološke kompanije nisu pružile jasne i neposredne informacije o tome kako prikupljaju i koriste podatke korisnika njihovih usluga, prenosi Rojters.

Iz Googlea i Applea su izrazili neslaganje s odlukom italijanskog regulacionog tijela i najavili žalbu na donesenu odluku.

Italijansko regulciono tijelo tvrdi da je sistem, kad korisnici tek postavljaju svoj koristički račun na Googleu, dizajniran na takav način da se nameće usvajanje uslova i pravila korištenja njihovih podataka.

U slučaju Applea, dodaje italijanski regulator, korisnici niti nemaju izbora. No u Applu misle drugačije.

Omogućujemo transparentnost kakve nema u industriji te mogućnost kontrole svim korisnicima, tako da oni mogu birati koje informacije žele dijeliti te kako ih se može koristiti, ističu iz Applea u svom saopštenju, opisujući odluku italijanskog regulacionog tijela kao pogrešnu.

Google je u saopštenju istaknuo da su slijedili fer i transparentnu praksu koja korisnicima pruža korisne usluge te im omogućuje jasne informacije oko njihovog korištenja.

Kazna koju je italijanski regulator za zaštitu tržišnog takmičenja, zapravo je maksimalna koja se može izreći za takve slučajeve.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo