°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

27.11.2021 / 16:07 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić od Tegeltije zatražio smjenu ministra Grubeše

Komšić od Tegeltije zatražio smjenu ministra Grubeše
Foto: Grubeša i Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić osudio je napade na sudije Evropskog suda za ljudska prava koji dolaze od strane ministra pravde u Vijeću ministara BiH Josipa Grubeše (HDZ).

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše, jer je nedopustivo i potpuni presedan da ministar pravde BiH vrši političku inkriminaciju sudija Evropskog suda za ljudska prava", poručio je Komšić.

Podsjetimo, Grubeša je u pismu dostavljenom svim sudijama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu poručio kako je nezadovoljan javnim istupima sudije Farisa Vehabovića koji je u autorskim tekstovima i u nekoliko TV nastupa pojasnio ključne presude tog suda koje se odnose na izborno zakonodavstvo BiH.

"Medijski navodi suca Vehabovića, citiram: 'Devedesetih godina se moralo pristati na konstitutivne narode jer je to bilo prijelazno rješenje, BiH mora omogućiti svima da sudjeluju u izbornom procesu bez ikakvih davanja povlastica konstitutivnim narodima. Ne bi trebale postojati etničke odrednice. Nema Srbin, Hrvat, Bošnjak, već građanin', ne bi smjeli biti predmetom opservacije i služiti na čast sucu jedne takve pravosudne institucije", napisao je Grubeša.

Ocjenjuje da se ovim istupima sudije Vehabovića stvara privid te pokušava nametnuti uvjerenje da je to ujedno i stav Evropskog suda za ljudska prava.

"Odlučio sam se na ovaj korak kako bih vas upoznao s ovim, po nama, neprimjerenim i štetnim ponašanjem suca Vehabovića, imajući, pritome, uvjerenje kako će vaš profesionalni diskurs znati to prepoznati i poduzeti odgovarajuće korake na sprječavanju daljnjeg nanošenja štete ugledu Evropskom sudu za ljudska prava, ali i reformskom procesu koji je u tijeku", naveo je u pismu ministar Grubeša.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo