8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

26.11.2021 / 20:31 Svijet - Karen Donfried

Washington tvrdi da su 'sve opcije za stolom' u ukrajinskoj krizi

Washington tvrdi da su 'sve opcije za stolom' u ukrajinskoj krizi
Foto: Arhiv
Sve opcije sada su za stolom kako da se odgovori na rusko “veliko i neuobičajeno” gomilanje trupa u blizini ukrajinske granice i NATO savez će odlučiti kakav će naredni korak poduzeti nakon konsultacija u narednoj sedmici, ...

... izjavila je vodeća američka diplomatkinja za evropska pitanja u petak.

- Kao što možete procjeniti, sve opcije su za stolom i na raspolaganju su nam sredstva koja uključuju čitav niz opcija – izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried novinarima na telefonskom brifingu.

Sada je na alijansi da odluči kakve naredne korake NATO želi poduzeti, izjavila je ona, govoreći uoči posjete državnog sekretara Antony Blinkena Latviji i Švedskoj naredne sedmice kako bi prisustvovao sastancima NATO-a i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), gdje će, po njenim riječima “veliko i neuobičajeno” gomilanje ruskih vojnika biti na vrhu dnevnog reda.

- Naredne sedmice govorit ćemo o našim procjenama dešavanja na ruskoj granici s Ukrajinom i započet ćemo razgovore o opcijama koje su za stolom i šta je to što NATO kao savez može poduzeti zajednički - kazala je.

Američki NATO-ovi i ukrajinski zvaničnici "izjavili" su uzbunu zbog neuobičajenog pokreta ruskih vojnika u blizini Ukrajine, sugerirajući kako se Moskva možda priprema za napad na svog susjeda, u optužbi koju Rusija odbacuje kao ratnohuškačku retoriku, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo