-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

26.11.2021 / 20:04 Ekonomija - Otkrio razloge kolapsa

Jerlagić: Direktori se bavili tenderima, dok su rudnici propadali

Jerlagić: Direktori se bavili tenderima, dok su rudnici propadali
Amer Jerlagić / Vijesti.ba
Još uvijek se ne nazire dogovor između sindikata rudnika u FBiH i Elektroptivrede BiH što ozbiljno ugrožava elektroenergetski sistem FBiH.

Šta je stvarni razlog za ovakvo stanje u rudnicima koji posluju u okviru Koncerna JP Elekteoptivreda BiH pitali smo Amera Jerlagića, nekadašnjeg direktora EP BiH i jednog od najuspješnijih koje je ova kompanija imala.

Jerlagić za Vijesti.ba kaže da je on odmah po formiranju Koncerna tražio da EPBIH bude i suštinski, a ne samo formalni vlasnik zavisnih društava, rudnika; da se politika ne smije miješati u imenovanja uprava i nadzornih odbora rudnika, da to mora raditi isključivo struka i da se prvo mora provesti restruktuiranje svih sedam rudnika, odvojiti rudara sa lopatom i krampom od režijskog osoblja.

- Formirati na desetine malih preduzeća koje bi radile razne servise za rudnike, a istovremeno bili prisutni i na tržištu. To je recept iz mnogih rudnika u Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Sloveniji itd. To je bio prijedlog i renomirane američke kompanije AT Kearny, koja je bila konsultant na poslovima restrukturiranja rudnika Koncerna, kaže Jerlagić za Vijesti.ba i dodaje:

- Nažalost, politika se nastavila miješati u imenovanja nadzornih odbora i uprava, ništa nisu poduzimali da provedu jasno definisane korake koje je predložio američki konsultant, ali su za to nastavili sa tenderima i upitnim potrebama za ulaganjem u isto tako upitnu opremu. Na tome su se mogli "uzeti" novci i "hraniti" političke mecene.

On navodi da je jedna od preporuka AT Kearnyja je bila da se prvo provede na stotine koraka procesa restruktiranja, pa tek onda da započnu procesi ulaganja u core business.

- Da se servisi moraju odvojiti u samostalne firmice koje će raditi za rudnike i za tržište i na taj način se riješiti balasta od preko 3000 viška zaposlenih. Naravno to se nije desilo jer taj posao je mukotrpan, ali u njemu nema "hajra". Svi ti direktori su više voljeli tendere i nabavku opreme, a onda pod zavjesom nesretnog i garavog rudara, na tenderima uzimaju kajmak za sebe. A uslovi za rad rudara su ostali gori nego što su bili prije deset godina, navodi Jerlagić.

Dodaje da upravo u ovome leži kompletan problem rudnika.

- Direktori se nisu željeli baviti restruktuiranjem, nego samo tenderima i upitnom nabavkama, a rudnici su iz dana u dan propadali. Višak od 3000 zaposlenih se nije smanjivao i to je balast koji je uništio većinu od sedam rudnika. Jedino je Gračanica na "zelenoj grani", a sve drugo je sporno i u problemima do guše, kaže Jerlagić.

Dodaje da je i ovo što se dešava večeras u Tuzli, posljedica onoga što se dešavalo ili bolje reći nije dešavalo posljednjih deset godina.

- Uzroci su puno dublji od samih osam  zahtjeva rudarskih sindikata. Zašto je došlo do toga da minimalno tri od sedam rudnika u Koncernu po svim financijskim parametrima moraju u stečaj? Zašto se to dozvolilo i Zašto su doveli rudnike u takvo stanje? - pita Jerlagić.

On zaključuje da neko mora odgovarati za to.

- Ne može se tek tako reći građanima Federacije BiH da će od sutra ili za sedam dana imati redukciju električne energije, a da niko ne odgovara za to - poručuje Jerlagić


(Vijesti.ba)

Izdvajamo