3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.11.2021 / 17:52 Politika - Federalni zastupnik

Čolpa o stanju u rudnicima: Prozvao Komšića i 'hodžu' iz Živinica

Čolpa o stanju u rudnicima: Prozvao Komšića i 'hodžu' iz Živinica
Nihad Čolpa / Vijesti.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa oštro je reagirao na posljednja dešavanja u vezi s rudnicima u FBiH.

Njegovu reakciju prenosimo u nastavku:

-  Željko Komšić, predsjednik DF-a, stranke kojoj je pri raspodjeli vlasti pripalo upravljanje energetskim sektorom u FBiH pa tako i Elektroprivredom, u komentaru za medije na upit zašto nije moguća smjena Generalnog direktora JP “Elektroprivreda BiH“ d. d. Sarajevo rekao je: "I ja mislim da bi mu najbolje bilo da to uradi, i to odmah čim ostavku podnesu resorni ministar Džindić i premijer Novalić".

Neumanjujući odgovornost Premijera i ministra, napominjem Komšića da je imenujući direktora Elektroprivrede preuzeo odgovornost i morao imati viziju njenog budućeg funlcionisanja, a pritom imajući u vidu izazove koji su ispred tog preduzeća. Nakon višedecenijskog sjedenja na rukovodećim pozicijama, Komšić je morao spoznati da upravljanje preduzećem od strateškog značaja po živote stanovnika FBiH se ne svodi samo na podmirivanje kadrovskog šefa "hodže" iz Živinica. Preuzevši odgovornost za tu poziciju podrazumijeva da je preuzeo odgovornost ako mi u FBiH ostanemo sjediti u mraku. Umjesto strateškog namirivanja tajkuna trebao je voditi o strateškim zalihama energenata kao što u ugalj i voda koji pokreću turbine.

Komšić se grdno vara ako misli da su osiromašeni rudari i građani FBiH budale, jer dobro znamo da do smjene Novalića ne može doći dok se ne formira nova parlamentarna većina. Uvjetovanjem ostavke Andelije sa ostavkama Novalića i Džindića je najobičniji spin, jer parlamentarna većina (koje trenutno nema) smjenjuje premijera i vladu, a nadzorni odbor smjenuje direktora preduzeća. Također, Komšić kaže da ne može smijeniti direktora, ali svi dobro znamo da je Andelija imenovan na prijedlog DF. Kako je imenovao Andeliju, neka ga tako i smijeni.

Na kraju, obaviještavam Komšića da neću dozvoliti kao zastupnik u PD Parlamenta FBiH da promašeno upravljenje ovom kompanijom ide preko leđa rudara, penzionera i osiromašene radničke klase. Neka Komšić objasni svojim tajkunima da električna energija ne nastaje u kancelarijama što generalnih što izvršnih direktora nego u rudarskim oknima i hidroakumulacijama. Kao šef kluba Pokret u PD Parlamenta FBiH savjetujem Komšiću i kadrovskom šefu "hodži" iz Živinica da razliku povećanja cijene električne energije za početak namire od sebe.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo