-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

25.11.2021 / 22:57 Svijet - Bratislava

Slovačka se izvinila zbog prisilne sterilizacije Romkinja

Slovačka se izvinila zbog prisilne sterilizacije Romkinja
Foto: Agencije

Vlada Slovačke zvanično se izvinila hiljadama romskih žena koje su decenijama na silu sterilizovane u toj zemlji, javila je slovačka novinska agencija TASR.

U zvaničnom izvinjenju vlasti osuđuju godine maltretiranja ove etničke manjine.

Zvaničnica Vlade za pitanja vezana za romsku zajednicu Andrea Bukova navela je u saopštenju da je pomenuta praksa počela u vrijeme komunizma, tačnije 1966. godine, ali da se u određenoj mjeri nastavila i nakon 1991. godine, uprkos činjenici da je tada usvojen Zakon o zaštiti romske populacije.

"Dojče vele" podsjeća da je tek 2004. godine usvojen Zakon o pristanku, jer su brojne žene protivzakonito primoravane ili ubjeđivane da se sterilišu, bez potpunog razumijevanja posljedica takvog postupka.

Bukova je istakla da tačan broj žrtava pomenute prakse nije poznat. Broj sterilizacija moguće je samo procijenjivati, ali najmanje je nekoliko hiljada žena bilo podvrgnuto tom postupku, objavila je na svojoj službenoj stranici romska predstavnica u Vladi.

Kako se dalje navodi, sterilizacije su vršene s ciljem da se ograniči broj djece rođene u manjinskoj skupini Roma.

Međutim, prema priznanju Vlade, i nakon pada komunizma, u razdoblju između 1990. i 2004, romske žene bile su bespravno prisiljavane u klinikama na pristanak na sterilizaciju nakon dobijanja djece.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Savjeta Evrope godinama su tražile od Slovačke da prizna sistematsko kršenje ljudskih prava protiv Roma i da kompenzuje žrtve.

Komesarka za ljudska prava u Savjetu Evrope Dunja Mijatović pozdravila je na Twitteru izvinjenje žrtvama sterilizacije kao važan korak, te izrazila nadu u brz napredak u uspostavljanju efikasnog i pristupačnog mehanizma za kompenzaciju. Ona je u julu pozvala slovačkog premijera Eduarda Hegera na osnivanje takvog mehanizma.

Romi čine petinu stanovništva u Slovačkoj. Oni su dugo bili isključeni iz društva i uglavnom su živjeli u izolovanim naseljima, u kojima najčešće nije bilo struje, vode, grijanja niti gasa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo