3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

25.11.2021 / 18:31 Politika - Uprkos pritiscima

Impresivan skup u Banja Luci povodom Dana državnosti BiH

U 18 sati na Banjalučkom velesajmu počela je svečana Akademija povodom Dana državnosti BiH, unatoč svim političkim pritiscima i zabranama.

- Tvrdili su da ne može, da nećemo, a ovo je odgovor. Poruka je ili ćemo propasti zajedno ili ćemo uspjeti zajedno. Trebalo je samo malo hrabrosti, biti Bosanac i Hercegovac i malo tvrdoglav da se ovo organizuje- rekao je Vojin Mijatović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je rekao da je ovo prigodan datum da se pokaže da se poštuje ono što je počelo prije 900 godina, od Povelje Kulina bana, do onoga što su uradili vijećnici ZAVNOBIH.

- Mi ćemo biti partija i glas razuma, pružene ruke za kompromis i da naša domovina bude jedna kuća za sve nas - rekao je Nikšić.

- Šetali smo danas Banja Lukom i niko ružnu riječ nije rekao, naprotiv. Mislim da više političari prave razdor - kazao je Nikšić.

- Danas BiH pokušavaju uništavati na sve načine. Ovo što se dešavalo ovdje večeras je signal da to neće uspjeti, kazao je akademik Slavo Kukić, dodavši da se nada da će ovaj događaj biti uvod u rehabilitaciju ZAVNOBIH-ske BiH.

Akademiji prisustvuju brojni gosti i politički zvaničnici. Među njima čelni ljudi SDP-a Nermin Nikšić, Denis Bećirović, Saša Magazinović ..., predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković, vijećnici u GV Mostara Arman Zalihić i Adela Gosto, akademik Slavo Kukić, predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić i brojni drugi.

Organizator akademije Vojin Mijatović još ranije je pozvao sve građane BiH, sve članove i simpatizere SDP BiH, intelektualce, akademike, predstavnike političkih stranAka da dođu u četvrtak u Banja Luku.

“U četvrtak u Banjaluci pokazujemo snagu i Bosne i Hercegovine ali i SDP BiH. Bosna i Hercegovina, ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, ali i srpska i bošnjačka i hrvtaska, zemlja svih nas! ZAVNOBIH”, rekao je Mijatović.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo