-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

25.11.2021 / 18:09 Politika - Kriza u BiH

Dodik opet najavio sjednicu NSRS o povlačenju iz OS BiH

Dodik opet najavio sjednicu NSRS o povlačenju iz OS BiH
Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da bi posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati predloženo povlačenje saglasnosti Republike na Oružane snage BiH mogla biti zakazana između 8. i 10. decembra.

Dodik je rekao i da će se u roku od šest mjeseci pokušati naći neki prihvatljiv, novi model na nivou BiH, demilitarizacija ili donošenje odluke o vojsci RS.

– Tu nikakvih promjena nema i nisam spreman da govorim u ime Kristijana Šmita i tako ne očekujem da on govori u moje ime – rekao je Dodik novinarima, kometarišući navode da ga je neko od lidera uspio odgovoriti od priče o povlačenju saglasnosti na Oružane snage BiH.

Dodik ističe da Šmit želi da se nametne kao visoki predstavnik u BiH, ali to nije.

On je dodao da Šmit nije prisustvovao nijednom sastanku sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem, te da nije pristojno komentarisati sastanak na kojem nije bio.

Dodik je rekao da će Narodna skupština odrediti termin održavanja te posebne sjednice, te podsjetio da je on predlagač odluke za koju će se i zalagati na toj sjednici, kao i za proglašenje nevaženja nametnutih zakona visokih predstavnika.

(Vijesti.ba / Srna)

 

Izdvajamo