6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

25.11.2021 / 16:52 Svijet - Štokholm

Andersson dobija drugu priliku da formira novu švedsku vladu

Andersson dobija drugu priliku da formira novu švedsku vladu
Foto: FENA

Čelnica švedskih Socijaldemokrata Magdalena Andersson, koja je podnijela ostavku samo nekoliko sati nakon što je dobila podršku parlamenta kao premijerka, u ovoj sedmici, dobit će drugu priliku da formira vladu, saopćio je predsjednik parlamenta u četvrtak.

Ostavka Andersson s premijerske pozicije u srijedu izazvana je odlukom koalicijskih partnera iz reda Zelenih da napuste vladu nakon što je prijedlog budžeta odbijen u parlamentu.

Iako ju je izabrao parlament, ona nije imala vremena ni da formalno preuzme dužnost od odlazećeg socijaldemoratskog premijera Stefana Lofvena prije nego što je odlučila da odstupi.

- Moja je namjera da nominiram Magdalenu Andersson na poziciju švedskog premijera -izjavio je presjednik parlamenta na konferenciji za novinare.

Bez ostalih očiglednih kandidata, izgleda veoma vjerovatno da će Andersson biti po drugi put izglasano povjerenje u Riksdagu.

Očekuje se da se glasanje održi 29. novembra.

Predsjednik je izjavio da su jučerašnja dešavanja bila “nepojmljiva” za švedski narod i da su akcije stranaka naškodile vjeri u parlament, politički sistem i same političare, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo