-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

25.11.2021 / 14:16 BiH - Sarajevo

RVI FBiH protestirali ispred OHR-a, pismo domaćim i stranim zvaničnicima

RVI FBiH protestirali ispred OHR-a, pismo domaćim i stranim zvaničnicima
Foto: N1
Ispred zgrade Ureda visoko predstavnika (OHR) u Sarajevu danas je održan protest ratnih vojnih invalida Federacije BiH, ...

... a predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović pročitao je njihove zahtjeve domaćim i stranim zvaničnicima koji se odnose na političku krizu u BiH.

Pismo sa zahtjevima predato je u OHR, a dostavit će ga i Ambasadi SAD i  parmalentu BiH.

RVI FBiH traže da se zaustavi i sankcioniše ultranacionalistička i ratnohuškačka politika kojom se podriva ustavnopravni poredak i ugrožava mir; hitno prekine blokada države Bosne i Hercegovine; osiguraju pravni mehanizmi za deblokiranje države, a primjer tome je entitetsko glasanje, kao i domovi naroda; zatim da  država funkcioniše u ustavnopravnom poretku te da se zamrzne pitanje Izbornog zakona dok se to ne desi.
 
Također traže da se pitanje Izbornog zakona odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu;
da Evropa i Sjedinjene Američke Države budu angažovane u punom kapacitetu, potpuno prihvate svoje obaveze u kontekstu autentičnog tumačenja i provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma; da se Beogradu i Zagrebu da na znanje kakva je njihova uloga u kontekstu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma; da se riječi 'razgovor', 'kompromis' i 'pregovori' potpuno isključe, oko toga nema pogodbe i da se državna pitanja isključivo rješavju u institucijama Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo