14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

25.11.2021 / 12:33 Regija - Francuski predsjednik

Macron u Zagrebu: Mir na Balkanu strateško pitanje za EU

Macron u Zagrebu: Mir na Balkanu strateško pitanje za EU
Foto: Vijesti.ba
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas u Zagrebu da je pitanje mira na zapadnom Balkanu strateško za EU.

Macron je nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem rekao da je bilateralna saradnja Francuske i Hrvatske izuzetno važna za temu zapadnog Balkana.

- Pitanje mira je strateško pitanje za EU, to je ono što će nam omogućiti da radimo novu etapu u zapadnom Balkanu - rekao je Macron novinarima.

On je ocijenio da je njegova posjeta Hrvatskoj simbol prijateljstva i novo poglavlje bilateralnih odnosa u oblasti kulture, privrede, odbrane.

- Hrvatska je članica EU i odlučila se priključiti evropskom projektu svjesna da je pripadnost Uniji ono što doprinosi miru i prosperitetu u regionu u kome je bilo sukoba i dramatičnih situacija - rekao je Macron.

On je naveo da će Francuska i Hrvatska nastaviti da rade na pitanjima bezbjednosti, migracije, istraživanja, što su projekti francuskog predsjedništva Savjetom EU.

Milanović je rekao da je na sastanku sa francuskim predsjednikom razgovarano o nabavci aviona, ali i o dešavanjima u regionu i svijetu.

- Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na širi način od našeg. Razgovore ocjenjujem odličnim i radujem se deklaraciji o saradnji. Ovo je za Hrvatsku novi početak - istakao je Milanović.

Macron se Milanovića sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem sa kojim je potpisao Ugovor o strateškoj saradnji, dok su ministri odbrane dvije zemlje potpisali ugovor o nabavci 12 francuskih aviona "Rafale".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo