8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

25.11.2021 / 10:11 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt: Dati jasan odgovor na Dodikovu retoriku

Schmidt: Dati jasan odgovor na Dodikovu retoriku
Christian Schmidt / Vijesti.ba
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je kako je prijetnja srpskih separatista uspostavom vlastite vojske za sada povučena, ali da se zemlja kao i cijela regija i dalje kreću prema krizi.

Istakao je kako se to dešava dok značajniji diplomatski angažman Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije u BiH izostaje. Ne vjeruje u opasnost od oružanog sukoba, ali smatra da međunarodna zajednica treba dati jasan odgovor na retoriku Milorada Dodika.

Schmidt je u razgovoru za The Guardian kazao kako su regionalni lideri uvjerili Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, da obustavi svoje planove za povlačenje srpskih vojnika iz Oružanih snaga BiH i za rekonstituciju vojnih snaga entiteta Republika Srpska.

“Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i – nadamo se da ne – vojnog sukoba”, rekao je Schmidt u razgovoru za britanski list tokom boravka u Washingtonu.

“Ja zapravo ne vidim opasnost od rata”, kazao je Schmidt, dodavši da u zemlji postoji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. kada je izbio rat u BiH.

“Srećom, premalo je raspoložive vojne imovine”, naglasio je.

Međutim, Schmidt ističe kako Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja da će ukinuti sudski i porezni sistem u jednoj polovici zemlje vodi BiH ka teškoj krizi.

“Ova samoispunjavajuća taktika došla je do tačke iz koje se on [Dodik] ne može vratiti a da ne izgubi ugled. Moj dojam je da smo vrlo, vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice”, upozorava visoki predstavnik.

Tokom posjete Washingtonu, Schmidt se sastao s vanjskopolitičkim timom predsjednika Joe Bidena, a razgovaralo se o opasnosti kolapsa Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat 1995. godine. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan neočekivano se pojavio na sastanku s dužnosnicima Bijele kuće, što je protumačeno kao signal da će Bidenova administracija posvetiti veću pažnju zbivanjima u BiH na većoj razini, piše The Guardian.

Britanski medij dalje podsjeća kako su nakon nedavne posjete specijalnog savjetnika državnog sekrtara SAD Dereka Cholleta Bosni i Hercegovini, a u svjetlu Dodikovih prijetnji, američki zvaničnici rekli da preispituju politiku Washingtona u BiH, koja je do sada bila skromna i fokusirana na izbornu reformu.

“Jako sam sretan zbog toga jer vidim da posljednjih godina nije bilo strategije, jer se stekao takav dojam ne samo u SAD već i u Europskoj uniji, ali stvari će ići [mirno]”, rekao je Schmidt, ističući kako u svom obilasku zemalja Zapada nije tražio dodatne međunarodne mirovne snage, već ujedinjen diplomatski angažman.

Kurt Bassuener, suosnivač Vijeća za politiku demokratizacije, think-tank organizacije sa sjedištem u Berlinu, smatra da je Schmidt pretjerano optimističan u smislu izbjegavanja nasilja, te dodaje da u zemlji ima više nego dovoljno vojne opreme da se potakne još jedan sukob.

“Mislim da je zapravo prilično spokojan”, rekao je Bassuener.

Autor intervjua napominje kako je Schmidtova pozicija pod diplomatskim pritiskom, podsjetivši da se Moskva protivila njegovom imenovanju i ne priznaje njegov autoritet, a Rusija i Kina su insistirale na tome da se visoki predstavnik ukloni iz nedavne rezolucije Vijeća sigurnosti UN o BiH. Dodik odbija da se sastane s njim, dovodeći u pitanje njegov legitimitet.

No Schmidt, koji ima podršku ostatka međunarodne zajednice, rekao je da neće biti prisiljen da ode.

“Ostat ću i [ispuniti] svoju odgovornost”, zaključio je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo