8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

25.11.2021 / 08:18 Ličnost dana - Ličnost dana

AMER JERLAGIĆ - GLAS STRUKE

AMER JERLAGIĆ - GLAS STRUKE
Amer Jerlagić / Vijesti.ba
Da se kojim slučajem u Bosni i Hercegovini zaista daje prednost sposobnim, umjesto podobnim, onda sebi nikada ne bismo dozvolili da na čelu strateški bitnih grana privrede nemamo najbolje ljude.

Pa tako ne bi sebi dozvolili luksuz da u vrijeme energetske krize na pozicijama odlučivanja nema ljudi poput Amera Jerlagića. Nakon što ga je politika smijenila sa pozicije direktora EPBIH i dovela novog podobnijeg, stalo se sa započetim procesima i došlo u današnji situaciju.

Jerlagić je jedan od najuspješnijih direktora koje je Elektroprivreda BiH, a jučer je precizno pojasnio situaciju u vezi s dešavanjima i protestima rudara.

- Ovo restrukturiranje koje se pominje je moralo biti 2011. godine, a ne 2021. godine. Da smo to imali 2011. godine i da se nastavio proces restrukturiranja danas bismo imali i zadovoljne rudare i spremne rudnike za velike proizvodnje, za velike blokove. Međutim, ništa se nije radilo na restrukturiranju prije 10 godina i danas smo svjedoci ovih nemilih scena. Restrukturiranje koje je predlagano prije 10 godina je moralo odvojiti rudara u kor biznisu, znači rudara sa krampom i lopatom od režije, od administracije i to smo vidjeli na desetinama rudnika u Evropi. Tada bi administracija radila u nekim malim firmama koje bi imale dio biznisa u rudniku i dio biznisa na tržištu, a rudar bi zaista bio i nagrađen. Ali to nije urađeno, jer oni koji su to morali sprovesti u djelo su zaključili da im je bolje da ulažu novac, kao biva u rudnike kroz tendere, jer na tenderima ima hajra, a na restrukturiranju nema. Nema nikakvih novaca, nego je mukotrpan posao i niko ga se nije htio prihvatiti. Svi su znali da ima 2000 do 000 viška osoblja u administraciji, a da fali rudara za lopatu i široko čelo", kazao je Jerlagić u Dnevniku TV SA.

Pojasnio je da kada vidimo kakve su cijene struje na svjetskom tržištu, a da su rudnici bili zdravi, da su depoi na termoelektranama bili puni uglja, danas bismo imali ekstra zaradu Elektroprivrede koja bi mogla ulagati u rudnike.

- Bojim se da ćemo za godinu dana biti prinuđeni kupovati struju na svjetskoj berzi, a onda će cijena struje otići u nebesa i za domaćinstva i industriju. Pozivam sve da se vrate za sto i dijalogom nađu rješenje, dodao je Jerlagić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo