2°C
Mostar 7°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

24.11.2021 / 21:19 Regija - Beograd

Protest ispred Predsjedništva Srbije zbog spornih zakona

Protest ispred Predsjedništva Srbije zbog spornih zakona
Foto: Nova.rs

Ispred Predsjedništva Srbije u Beogradu u srijedu večer započeo je protest protiv izmjena zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organiziraju ga ekološke organizacije, a povod okupljanja je dolazak jedne od najvećih rudarsko-metalurških korporacija na svijetu Rio Tinta u Srbiju i uništavanje beogradskog Makiša.

Organizatori protesta ranije su naveli da će izmjenama Zakona o eksproprijaciji biti omogućeno da se bukvalno sve proglasi za javni interes.

Rio Tinto je najveća rudarsko-metalurška korporacija na svijetu koja je stopostotni vlasnik projekta „Jadar", a prema prospektu ove kompanije riječ je o projektu istraživanja ležišta litijuma i bora svjetske klase. Ležište novog minerala jadarita su otkrili 2004. geolozi ove kompanije,prenose mediji.

Predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je okupljenima ispred Predsjedništva da će, ukoliko Skupština donese izmjene zakona o referendumu i eksproprijaciji, prisutni biti pozvani sat vremena blokirati dio auto ceste, prenosi Beta.

Okupljeni građani nose transparente "Zagađivači od naroda niste jači", "Ne damo Jadar", "Tuđe nećemo, svoje ne damo".

Inicijativa Kreni-promjeni, čiji je Manojlović član, predala je Skupštini Srbije 68.000 potpisa protiv izmjena zakona o referendumu i eksproprijaciji, dok je peticiju protiv Rio Tinta potpisalo više od 200.000 ljudi

Demostranti su stali ispred RTS-a, gdje je puštena reklama protiv Rio Tinta, koju RTS nije htio da objavi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo