8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

24.11.2021 / 20:41 Fudbal - Liga prvaka

Džeko srušio Shakhtar, Peljto u Istanbulu ispisao historiju bh. fudbala

Džeko srušio Shakhtar, Peljto u Istanbulu ispisao historiju bh. fudbala

Prelijepa večer je ovo za bh. fudbal, pošto su sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari u našoj zemlji večeras obradovali Edin Džeko i Irfan Peljto.

Edin Džeko je s dva gola donio pobjedu Interu nad Shakhtarom u 5. kolu Lige prvaka, a Nerazzurri su slavili sa 2:0 i tako praktično došli na korak od nokaut faze ovog takmičenja.

Džeko je u prvom poluvremenu utakmice propustio dvije ili tri sjajne šanse, ali se u potpunosti iskupio u drugom dijelu, u kojem je dva puta tresao mrežu Ukrajinaca.

Prvo je u 61. minuti natrčao na odbijenu loptu na ivici kaznenog prostora i poslao je u gol za 1:0, a šest minuta poslije nakon centaršuta Ivana Perišića glavom trese mrežu Shakhtara za konačnih 2:0.

Tako je Dijamant stigao i do velikog jubileja, pošto je došao do brojke od 50 postignutih golova u UEFA evropskim kupovima.

Historiju bh. fudbala je u Istanbulu ispisao Irfan Peljto, prvi bosanskohercegovački sudija koji je sudio jedan meč Lige prvaka.

Peljto je s pomoćnicima Senadom Ibrišimegovićem i Davorom Beljom sudio duel Besiktasa i Ajaxa, u kojem je holandski tim slavio 1:2.

Poveo je Besiktas u 22. minuti golom Ghezzala iz penala, da bi Kopljanici u drugom dijelu preko sjajnog Sebastiana Hallera stigli do preokreta i pobjede.

Miralem Pjanić je odigrao 80 minuta.

Ajax je tako s pet pobjeda u pet utakmica samo ovjerio prvo mjesto u grupi i plasman u nokaut fazu, dok je Besiktas ostao i bez šansi za Evropsku ligu, pošto je bez bodova prikovan za dno tabele.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo