2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

24.11.2021 / 20:06 Politika - Razgovori

Varhelyi, Izetbegović, Čović i Dodik na sastanku kod Sattlera

Varhelyi, Izetbegović, Čović i Dodik na sastanku kod Sattlera
Foto: Faktor
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi sastali su se večeras sa bh. političkim liderima.

Riječ je o radnoj večeri u Sattlerovoj rezidenciji.

Na sastanak su stigli lideri HDZ-a Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović, i SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je uoči sastanka rekao da je spreman raditi na implementaciji velikog investicijskog paketa koji podrazumijeva izgradnju autoputa.

- Ne bih volio da smo stavljeni u situaciju da moramo da biramo ili da prihvatimo ono što političko Sarajevo hoće da bi koristili sredstva EU ili pak da angažujemo neke druge alternativne faktore, rekao je Dodik i dodao:

- Autoput je najvažniji projekat, traži se da RS se zaduži da pravi autoput Šćepan Polje – Foča, primarno smo zainteresirani za korištenja sredstva EU ali možemo naći i alternativu. Rekonstrukcija pruge od Doboja do Šamca je treći projekat. Bez toga možemo živjeti. Bilo bi dobro da se ona napravi. Ali u svakom slučaju ne želim da oponiram nikome iz Evrope ali mislim da se ti projekti trebaju realizirati bez dodatnog političkog uslovljavanja. I da je to nešto što može da stvori osnovu za rješavanja i buduće političke procese u BiH.”



(Vijesti.ba)

Izdvajamo