9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

24.11.2021 / 20:01 Regija - Posjeta Rusiji

Vučić u četvrtak s Putinom o situaciji o regiji, Kosovu i isporuci plina

Vučić u četvrtak s Putinom o situaciji o regiji, Kosovu i isporuci plina
Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u srijedu otputovao u Rusiju, a uoči susreta s Vladimirom Putinom novinarima je rekao kako će ruskog šefa države obavijestiti o dosadašnjim razgovorima u pogledu Kosova te o regionalnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Pretpostavljam da ćemo razgovarati o situaciji u regiji, o našem viđenju situacije. Ja se uvijek čuvam da ne govorim i da se na izravan način ne miješam u unutarnje stvari drugih država", rekao je Vučić, prenosi Hini.

Jedna od najvažnijih tema s ruskim šefom države bit će, međutim, i energetska kriza jer Srbija nastoji osigurati nastavak povoljnog aranžmana za isporuku plina, kojeg sada plaća 270 dolara za 1.000 kubičnih metara, dok je cijena na burzi u srijedu ujutro bila 1.064 dolara.

"Imamo četiri stvari koje trebamo riješiti s Putinom, a na prvom mjestu je cijena. Drugo je trajanje ugovora. Moramo osigurati količine plina više od tri milijarde (kubičnih metara), ali moramo imati i fleksibilnost, jer u međuvremenu moramo graditi skladišta", rekao je Vučić najavljujući sutrašnji susret s Putinom.

Vučić je kazao da su rezerve plina u Srbiji "pale na 128 milijuna kubičnih metara" te da od opskrbe plinom ovisi i cijena struje, koja je sada, zbog povoljnih cijenovih aranžmana pri dugoročno ugovorenoj isporuci plina, znatno jeftinija u Srbiji "nego u cijeloj Europi". 




(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo