-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

24.11.2021 / 18:52 Politika - Član Predsjedništva

Dodik: Uslov za povratak u institucije BiH ukidanje Inzkovog zakona

Dodik: Uslov za povratak u institucije BiH ukidanje Inzkovog zakona
Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je RS spremna nastaviti rad u državnim institucijama BiH, ako se povuče Inckov zakon.

"Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji očekuje da funkcionišu zajedničke institucije, dakle upravo oni organi za koje je RS rekla da ne želi raditi u njima dok se ne povuče nametnuti zakon Valentina Incka. Nakon što se povuče taj nametnuti zakon, pristajemo da razgovaramo o daljem radu", istakao je Dodik, nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske sa Oliverom Varheljijem, komesarom EU za proširenje.

Kako je dodao, razgovarli su i o aktuelnoj situaciji u BiH.

Prije sastanka sa zvaničnicima RS, Dodik i Varhelji razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH gdje je Dodik ponovio da Republika Srpska ne ugoržava mir, već poštuje Ustav i teritorijalni integritet BiH.

Dodik je prenio Varheljiju jasan stav da se Republika Srpska protivi svakom obliku pravnog nasilja, nametanja rješenja i miješanja stranaca u političke odnose u BiH.

"Naš stav je jasan, mi nismo protiv BiH, ali jesmo protiv majorizacije. Poštujući Ustav i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH može da funkcioniše", istakao je Dodik.

On je rekao da o sudbini BiH treba da odlučuju izabrani političari i to konsenzusom predstavnika dva entiteta i tri konstitutivna naroda, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.(Vijesti.ba)

Izdvajamo