16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.11.2021 / 18:50 BiH - (Ne)naučene lekcije

Kako je Federacija BiH dovedena do energetskog sloma i šta dalje!?

Kako je Federacija BiH dovedena do energetskog sloma i šta dalje!?
Foto: Vijesti.ba

Sada je to i zvanično: Federacija BiH je u teškoj energetskoj krizi. Štrajk rudara u Sarajevu na površinu je izbacio činjenice o katastrofalnoj situaciji.

Najave redukcija struje, stečaja rudnika, manjka zaliha uglja, gašenja termoblokova samo su posljedice. Federacija BiH već sada se nalazi na pragu energetskog deficita i uskoro će, razapeta između ekološkog aktivizma i energetskog intervecionizma iz EU, biti dovedena u situaciju da će biti prisiljena uvoziti struju.

Kasno ste došli

Na žalost danas su svima poznati i uzroci. Oni sežu u period desetak godina unazad. Brojni mediji su se danas sjetili da je Federacija BiH tada propustila generacijsku šansu u energetskom sektoru. "Kasno ste došli", poručio bi jedan uvaženi bh. akademik koji više nije među živima.

Za energetsku propast kriva je ponajviše, ako ne isključivo vlast u mandatu 2010.-2014. predvođena SDP-om i SDA. Kojeg li čuda, ta je vlast zaustavila i restrukturiranje rudnika i krenula u navodnu modernizaciju rudnika i kupovinu novih mašina, što je bio tek paravan za kriminal na tenderima.

Podsjetimo, još 2006. godine moćne evropske kompanije, njemački ENBW i švicarski Alpiq dobili su saglasnost tadašnje Vlade FBiH za gradnju Bloka 7 TE u Tuzli. Ipak, projekt koji je politički predvodila SBiH srušen je u zaglušujućoj kampanji politikanata iz tadašnjih struktura SDA i SDP-a.

Kada je izbor za Blok 7 pao na švicarski Alpiq, zmjerka tandema Lagumdžija-Tihić bila je ta "što se radi o samo jednom partneru". Nekoliko godina kasnije, kada je pomenuti tandem došao na vlast, odluka je pala na jednog partnera i to iz Kine. Razlika između partnera iz Švicarske i partnera iz Kine je ta što kod Alpiqa nije bilo niti jedne marke zaduženja i što bi se uloženo vratilo kroz električnu energiju, dok se kod Kineza radi o kreditnom zaduženju od milijardu i po KM.

SDP i SDA su tada dali "porodično srebro" Kinezima i pravo da grade Blok 7 u Tuzli po modelu srpsko-kineskog partnerstva. Nije tajna da su se raznim korupcijskim ponudama, Kinezi probili u vrh Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH u mandatu 2010. - 2014., a pozivajući se na podršku američke Ambasade zbog učešća General Electrica.

Situacija se promijenila dolaskom nove američke administracije. Konzorcij iz Kine koji je dobio posao gradnje Bloka 7 nedavno je priznao da mu niti jedan evropski i američki proizvođač opreme ne želi isporučiti svoju opremu. Redom su ih odbili General Electric, Siemens, MHPS Europe, RAFAKO, Doosan Skoda ...

Šta dalje!?

Stručna javnost od početka upozorava da se po pitanju modela gradnje Bloka 7 radi o strahovito skupom projektu, projektu koji bi značio poskupljenje struje i na kojem gotovo da ne bi bilo angažirane domaće radne snage, a na koncu i projektu koji u tom obimu uopće nije potreban.

Danas bi se “elegantnim izvučenjem iz posla sa Kinezima“ (kako su to preporučili iz EU) otvorila šansa da se Federacija BiH vrati na model koji je ranije razmatran – revitalizacija postojećih i gradnja novih blokova manje snage, u Tuzli i Banovićima.

Na takve projekte bi se bez sumnje prijavilo više uglednih svjetskih kompanija koje bi potom mogle ući u otvorenu tržišnu utakmicu, a Elektroprivreda BiH bila u prilici da bira najbolju, najpovoljniju i najmanje duplo jeftiniju ponudu od postojeće kineske. Nisu isključena ni finansiranja raznih međunarodnih fondova i podizanje domaće operative.

Posebno je to važno sa aspekta korištenja ogromnih količina uglja koje BiH mora iskoristiti u spašavanju rudara i njihove egzistencije.

Uzmemo li u obzir da je nakon regionalne ekspanzije u telekomunikacionom sektoru, BiH već u podređenom položaju u odnosu na Srbiju, ukoliko se nešto hitno ne poduzme uskoro bismo mogli postati ovisni i od uvoza struje iz Srbije.

S.Ć

(Vijesti.ba)

Izdvajamo