8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

24.11.2021 / 17:29 BiH - "Neprikladna parola"

RS ne dozvoljava bilborde povodom Dana državnosti BiH

RS ne dozvoljava bilborde povodom Dana državnosti BiH
Foto:Pokret snaga domovine

Kampanja Pokreta Snaga domovine povodom dana državnosti Bosne i Hercegovine je počela postavljanjem bilborda u svim većim gradovima bh. entiteta Federacije BiH, no kako kažu iz ovog pokreta, u drugom bh. entitetu Republika Srpska, to neće biti realizovano.

“Sa žaljenjem moramo da obavijestimo javnost da kampanja na području RS neće biti realizovana zbog otkazivanja kompanije koja upravlja bilbordima na tom dijelu domovine. Iako je oglasni prostor rezervisan i plaćen za sve veće gradove u tom bh. entitetu, samo tri dana prije početka kampanje smo obavješteni da ona ne može biti realizovana zbog neprikladne parole”, kazali su iz Pokreta Snaga domovine.

U svome saopćenju pozivaju javnost da procijeni da li u natpisu na plakatu ima nešto što je neprikladno.

“Iako sam dugo u politici ovo još nikad nisam doživio – da jedan plakat koji apsolutno promoviše univerzalne vrijednosti, na prvom mjestu antifašizam, bude cenzurisan. Očigledno da u jednom dijelu Bosne i Hercegovine imamo najcrnju diktaturu. O ovom slučaju ću da obavjestim članove europskog parlamenta i druge funkcionere Europske unije sljedeće sedmice kada imamo zakazane sastanke u Briselu”, rekao je Ahmed Husagić iz ovoga pokreta.

Također, uputio je poziv svim građanima i građankama BiH da “zajedno uložimo maksimalne napore u mobilizaciju progresivnih snaga kako bi autoritarni režimi u Bosni i Hercegovini na izborima u oktobru 2022. godine bili poraženi”.


“Dejtonski sporazum je legitimizirao jednu fašistička ideologiju. Cilj te ideologije je bio zločinima i protjerivanjem stvoriti strah i nepovratno poremetiti odnose među stanovnicima Bosne i time spriječiti povratak na prijašnji način života koji je utemeljen 25.11.1943. godine. Mi ovom porukom naglašavamo da su vrijednosti na kojima se zasniva današnja demokratska Evropa ugrožene jer ako u Bosni i Hercegovini ne uništimo fašizam, on će se saigurnošću proširiti i na nju”, rekao je Taner Aličehić iz Pokreta Snaga domovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo