15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

24.11.2021 / 08:00 Ličnost dana - Ličnost dana

ERIC NELSON - PREDAN RAD U ZAHTJEVNOJ MISIJI

ERIC NELSON - PREDAN RAD U ZAHTJEVNOJ MISIJI
Foto: Vijesti.ba

U momentima kada bh. javnost, poučena nekim ranijim iskustvima, s pravom sumnja u iskrene namjere i određenih međunarodnih krugova prema BiH, izuzetno je važno imati snažan oslonac.

To su za BiH, njen teritorijalni integritet i suverenitet, bez ikakve sumnje Sjedinjene Američke Države.  

SAD prednjače u pojačanim diplomatskim aktivnostima u BiH, a izuzetno značajnu ulogu ima aktuelni američki ambasador Eric Nelson. 

- Mi smo zaista najozbiljnije zabrinuti zbog prijedloga pred Narodnom skupštinom RS. Ono što nije prihvatljivo jeste jednostrano povlačenje kompetencija s državnog nivoa i ono što bi imalo razarajuće posljedice bilo bi brisanje 26 godina uspjeha ka gradnji bolje BiH. Što se tiče ovih predloženih djelovanja, predloženih akcija, apeliramo na lidere u RS da ozbiljno razmotre kakve bi bile ekonomske posljedice iz tih. Apelujemo na sve da se vrate u državne institucije i razgovaraju o tome kako da se poboljša funkcionalnost BiH umjesto da se ona umanjuje. Ono što je čvrsto i trajno jeste podrška SAD uspjehu RS, FBiH i Distrikta Brčko kao sastavnih dijelova BiH. A oni koji podrivaju uspjeh BiH i njenih sastavnih dijelova, naša snaga leži u tome da damo podršku uspjehu Dejtonskom mirovnom sporazumu, a za one koji ga podrivaju dolazi i do razmatranja sankcija - kazao je Nelson.

Principijelni i precizni stavovi ovog američkog diplomate u vrijeme turbulentnih događanja najbolje svjedoče o ispravnom vođenju zahtjevne misije očuvanja jedinstvene i multietničke Bosne i Hercegovine uprkos brojnim opstrukcijama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo