15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

23.11.2021 / 13:29 Ljepota i Zdravlje - Zdrava hrana

Razlozi zbog kojih bi trebalo jesti kruške

Razlozi zbog kojih bi trebalo jesti kruške
Foto: Ilustracija
Sigurno ste već milion puta čuli savjet kako bi, prije ili poslije obroka, trebalo pojesti jabuku zbog većeg osjećaja sitosti.

Slasne i mirisne kruške važe za jednu od najzdravijih voćki na svijetu. Rastu na mnogim meridijanima, a u Srbiji su zastupljene od juna do kasne jeseni.

Plodovi krušaka su prepuni minerala kalijuma, bakra, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i brojnih mikroelemenata. Bogati su vitaminima, K, A i C, kao i većinom vitamina iz grupe B i D.

Međutim, pored vitamina i minerala koje možemo da unesemo u tijelo, kruške imaju još mnogo blagodeti.

Ubrzavaju metabolizam

Kruške sadrže veliki broj vlakana koje normalizuju i ubrzavaju varenje i takođe pospješuju rad crijeva. Kruške ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas zasititi, tako da su odlična namirnica za sve one koji žele da izgube kilograme.

Čiste organizam

Ovo voće ima pozitivan efektan na jetru, bubrege i želudac i omogućava ovim organima da se oporave i očiste, a šećeri iz nje ne zahtjevaju lučenje insulina za varenje, pa se zato kruške preporučuju dijabetičarima.

Jačaju imunitet

Kruška je bogata antioksidansima koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu. Sadrži vitamine i minerale koji će pomoći da se obrani od virusa i prehlade.

Ubacite dvije kruške sa drugim omiljenim voćem u blender i okrijepite tijelo, prenosi Telegraf.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo