28°C
Mostar 31°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 28°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

19.11.2021 / 19:45 Regija - Beograd

Zvaničnica UN pozvala sve lidere u regionu da rade na izgradnji povjerenja

Zvaničnica UN pozvala sve lidere u regionu da rade na izgradnji povjerenja
Foto: Beta

Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu pozvala je danas sve lidere u regionu, na različitim nivoima vlasti, da se angažuju na izgradnji povjerenja i fokusiraju na ono što zemlje vodi naprijed umjesto na izazivanje podjela.

„Izuzetno je važno da se svi lideri regiona angažuju na izgradnji povjerenja. Ponovo ukazujem na značaj angažmana na izgradnji povjerenja na svim nivoima, i na najvišem državnom i na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na omladinu i promociju inkluzivnosti i uzajamnog razumijevanja“, rekla je Nderitu novinarima u Beogradu.

Prema njenim riječima, jedna od ključnih poruka koju je ponavljala na sastancima sa predstavnicima srpske vlade i civilnog sektora i sa vjerskim liderima jeste da je potrebno „priznati iskustva patnje svih zajednica radi izgradnje budućnosti zasnovane na povjerenju i uzajamnom razumijevanju“.

„Deficit povjerenja može da bude premošćen jedino ako na svim nivoima vlasti, od lokalnog do najvišeg, imamo lidere koji su voljni da priznaju da su sve zajednice mnogo propatile“, kazala je Nderitu.

Nderitu, specijalna savjetnica Antonija Gutereša, rekla je da njen mandat nije povezan sa utvrđivanjem krivice za počinjene zločine, već sa izgradnjom povjerenja, i obećala „punu podršku“ njene kancelarije državama u toj oblasti.

„Mladim generaijama treba ostaviti nasljeđe koje vodi naprijed. To naravno ne znači da treba zaboraviti zločine, već da moramo naučiti lekcije iz prošlosti kako bismo izgradili budućnost u kojoj izvršenje takvih zločina više nije moguće“, kazala je zvaničnica UN.

Navela je da je u prvoj posjeti Srbiji tokom mandata, i drugi put u regionu, nakon što je ljetos bila u BiH, i dodala da je jedan od razloga za davanje prioriteta Srbiji njena „vodeća uloga u regionu“.

Nderitu je rekla da je u fokusu rada njene kancelarije borba protiv govora mržnje, u kojoj blisko sarađuje sa vladama, medijima, školama i pojedincima širom svijeta. Dodala je da dobru saradnju ima i sa tehnološkim kompanijama koje stoje iza društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter, Youtube, Google.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da posjeta Nderitu Srbiji „nije direktno izazvana incidentom u Beogradu prije nekoliko dana“, ali da je došla u pravo vrijeme, pri čemu je mislila na dešavanja u vezi sa muralom Ratka Mladića, osuđenog na doživotni zatvor za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Žakob je rekla da je Nderitu na sastancima u Srbiji veoma otvoreno razgovarala o nasljeđu prošlosti, o rizicima povezanim sa govorom mržnje, o pronalaženju načina za izgradnju snažnijeg društva, i o izgradnji povjerenja u srpskom društvu i u regionu.

Od najviših zvaničnika Srbije sa Nderitu se sastao jedino predsjednik parlamenta Srbije Ivica Dačić.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo