7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

19.11.2021 / 18:13 Politika - Lider SBB-a

Radončić: Poslagane kockice između Washingtona i Brisela

Radončić: Poslagane kockice između Washingtona i Brisela
Foto: Arhiv

Gost Dana uživo bio je lider SBB-a Fahrudin Radončić koji je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji.

Kako je kazao, trenutno najveći problem u BiH je ponašanje Milorada Dodika, te da će biti potreban snažan odgovor Brisela i Washingtona.

Na početku razgovora kazao je da naredne sedmice u BiH dolazi evropski komesar Oliver Varhely.

“Danas smo dobili kao predsjednici stranaka tu obavijest i mislim da će to biti važan impuls da u BiH dođe do političke stabilizacije”.

Radončić je, potom, kazao da BiH mora izaći iz “opasnog tunela”.

“Naši stavovi su poznati, da BiH mora izaći iz ovog opasnog tunela, iz tunela straha koji građane čine nesretnim, uznemirenim. Od toga da se niko ne bavi egzistencijalnim pitanjima, nego se svi pitaju hoće li u BiH biti rata, da postaje bezperspektivna za investitore i mislim da će biti očekivanja od Brisela da iskoristi svoje poluge za razriješenje situacije. I onoga što je trenutno najveći problem i problem svih problema, a to je ponašanje Milorada Dodika“.

Da li su stranci ozbiljno shvatili Dodikovu retoriku?

“Brisel je važna diplomatska destinacija za BiH i naš ekonomski saveznik, ali mi moramo prvenstveno da vodimo računa o tome šta misli Washington. Ovog puta je veoma važno iz ovih pregovora da su poslagane kockice između Washingtona i Brisela. Meni je važno da je gospodin Biden primio pregovarača kojeg je poslao u BiH, gospodina Palmera, time je i nama poslao poruku i nekim ljudima koji nisu shvatali da Palmer donosi stavove Bijele kuće“, kazao je Radončić.

Dodaje da se pokazala nedoraslost “bošnjačke politike da u svakom vidi neprijatelja”.

“Mislim da se pokazala nedoraslost bošnjačke politike da u svakom vidimo neprijatelja, nije na nama koji trebamo pomoć da licitiramo ko je demokrata ili republikanac i da li predstavlja Washington ako ga je Washington poslao. Mislim da je poslana poruka da je situacija ozbiljna, da šalje čovjeka od povjerenja koji predstavlja Vladu SAD. Ja očekujem da će to nakon posjete Escobara biti jasno da SAD ovaj prostor smatra ozbiljno“.

“Za naše političare su teže sankcije Brisela”

Radončić je kazao da se nada da će Brisel provesti sankcije, te da očekuje i američke ukoliko Dodik ne stane.

“Hajde da počnemo od kraja, nadam se da će Brisel provesti te mjere, za naše političare su mnogo teže briselske sankcije. Očekujem da će biti američke sankcije ukoliko Dodik ne stane, naravno nije stvar da sanckionišete jednog čovjeka jer ima više krivaca, očekujem nakon novog Palmerovog dolaska i Varhelyjevog da ćemo imati jasniju sliku o tome šta zvanični Brisel hoće, može i želi kao i Washington“.

O porukama iz Mađarske, tj. tamošnjih političara, kazao je:

“Radi se o jednoj političkoj preciznoj desnici, ma šta da to ovdje znači to ne mora značiti negativno ništa. Mislim da će se naći unutar Brisela dovoljno kompromisa i samosvijesti da nestabilna BiH ne odgovara EU i porodici naroda i da će na kraju Mađari i neki drugi pristupiti sanckijama jer ne vidim drugi način”.

Sankcije kao rješenje?

Na pitanje da li su sankcije rješenje, kazao je:

“Mislim da sanckije moraju da se implementiraju i provedu. Ne vidim drugi način, da EU ili SAD, a Dejton je čedo SAD-a. SAD su učinile jako puno novca, energije, BiH je geostrateški bitna da oni sad bez nekih sanckija dozvole razbijanje BiH na način kako je krenuo Dodik. Vjerujem i insistiramo kao politički faktor da sanckije budu i da se realiziraju i da se bezkompromisno provode jer drugog puta nema“.

Radončić dodaje da domaći politički faktori od prijatelja prave neprijatelja.

“Domaći politički faktori poptuno nepotrebno od prijatelja prave neprijatelja. U EU imate dosta vlada koje su desnica, ali to ne znači automatski negativan stav po BiH. Vjerujem da će Brisel naći zajedničko rješenje”.

Lider SBB BiH je dodao da je “bošnjačka politika zarad dobijanja dnevnih političkih poena godinama stvarala Dodika”.

“Mislim da bošnjačka politika je zarad dobijanja dnevno političkih poena godinama stvarala Dodika, u smislu da mu je olakšavala javno mnijenje da mobilizira u RS. Neko je govorio “sto posto BiH”, pa smo dobili “sto posto RS”. Neko je govorio da se podnosi prema Ustavnom sudu zahtjev da se ukine RS odnosno njeno ime, a danas svim sredstvima se borimo da RS ne ukine BiH. Mislim da ta vrsta retoričkih poteza koji su tjerali ljude od Sarajeva nisu doprinijeli stabilizaciji BiH. Svađa dokazuje da BiH nije moguća i svađa odgovara Dodiku. Mislim na to prebacivanje loptice, vi “ćete nama reći da smo Teheran, mi vama da ste genocidaši”. To hrani radikale u politici, mislim da se radi o nečemu što odgovara i jednim i drugima, ali ne odgovara građanima BiH, investitorima, ne odgovara masovnom odlasku iz BiH. Nama odlaze porodice, ne samo mladi ljudi. To moramo zaustaviti“.

Koliko je Dodik ozbiljan?

“Dodik nije nikakav luđak, radi se o opasnom političaru opasnih namjera. On vrlo ozbiljno radi i to institucionalno. Mi imamo realan problem kao BiH da se njegovo destruktivno ponašanje zaustavi. Ne želim da vjerujem da ima podršku međunarodne zajednice. Ovakvim destruktivnim ponašanjem Dodika zamrla je priča o ulasku BiH u NATO“, dodao je Radončić.

“On je krenuo da finalizira ono što je najavljivao prije godinu, dvije, tri. Ja sam kao ministar sigurnosti nekoliko stvari dogovarao s njim i to su bili uspješni dogovori. Dodik je, na našu žalost, vrlo efikasan čovjek. Trebalo ga je gurati ka ideji jačanja institucija, sada je otišao u destrukciju i ja mislim da jedino uz pomoć međunarodne zajednice možemo da ga zaustavimo bez nečega što se zovu “vanpolitička sredstva””, ističe Radončić.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo