17°C
Mostar 18°C
Tuzla °C
Banja Luka 23°C
Bihać °C

19.11.2021 / 16:32 Svijet - SAD

Biden zbog odsustva prenosi ovlasti Kamali Harris

Biden zbog odsustva prenosi ovlasti Kamali Harris
Foto: AP

Predsjednik Joe Biden u petak će privremeno prenijeti ovlasti na potpredsjednicu Kamalu Haris, obzirom na to da će se morati podvrgnuti kolonoskopiji, zahvatu koji se radi pod općom anestezijom.

Harris tako postaje prva žena koja će preuzeti predsjedničke ovlasti, dok Biden bude pod anestezijom za rutinsku kolonoskopiju, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

- Potpredsjednica će za to vrijeme raditi iz svoje kancelarije u Zapadnom krilu - rekla je Psaki.

Biden je u petak ujutro stigao u Medicinski centar Walter Reed kako bi se podvrgao rutinskom godišnjem pregledu - njegovom prvom pregledu na funkciji kao najstarijeg predsjednika u prvom mandatu u historiji SAD-a.

Rutina je da potpredsjednik preuzima predsjedničke ovlasti dok se predsjednik podvrgava medicinskoj proceduri koja zahtijeva anesteziju.

Potpredsjednik Dick Cheney je to učinio u više navrata kada je tadašnji predsjednik George W. Bush bio podvrgnut rutinskoj kolonoskopiji, podsjeća CNN.

Ranije ove godine, bivša glasnogovornica prijašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, Stephanie Grisham snažno je implicirala da je Bidenov prethodnik bio podvrgnut kolonoskopiji u tajnoj posjeti Walteru Reedu 2019., ali je to prešutila kako bi se izbjeglo prenošenje predsjedničkih ovlasti na tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo