0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

19.11.2021 / 14:53 Politika - Reakcije

Sejdić odgovorio Ljubiću: Prestanite s obmanama

Sejdić odgovorio Ljubiću: Prestanite s obmanama
Foto: Vijesti.ba
Povodom pisma koje je predsjednik GV HNS-a Božo Ljubić uputio predstavnicima međunarodne zajednice, u kojem tvrdi da je primarno provesti presudu Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", a ne niz presuda Evropskog suda za ljudska prava, oglasio se Dervo Sejdić.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

BEZ IZMJENE USTAVA I IZBORNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE NIJE MOGUĆE UKINUTI DISKRIMINACIJU

Božo Ljubiću tebi kao i nažalost većini osoba u HNS i HDZ Bosne i Hercegovine, ponovo prepručujem da čitate i ne komentarišete Presudu/e Evropskog  Suda za ljudska prava na način kako to radite, jer obmanjujete i sebe ali i čestite ljude Hravte Bosne i Hercegovine.

Da podsjetim na neke odrednice Ustava Bosne i Hercegovine (u skraćenoj verziji)

U PREAMBULI  Ustava Bosne i Hercegovine, zadnji paragraf citiriam:

“Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine” završen citat.

Samo po ovom paragrafu kroz sve Izborne cikluse u Bosni i Hercegovini, od prvih do Parlamentarnih izbora 2018. godine, građanima Bosne i Hercegovine koji se ne deklarišu kao pripadnici konstitutivnih naroda,  uzurpirate pasivno izborno parvo, za razliku od prava Bošnjaka, Hrvata i Srba koji u svakom izborno ciklusu izbora tročlanog predsjedništva imate svoje pripadnike u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine  To što vi gospodina Željku Komšića ne smatrate “legitimnim” Hrvatom to je vaš problem i onih koji kao vi iz HNS i HDZ BiH razmišljaju.

Radi podsječanja na veoma bitne komponente Ustava Bosne i Hercgovine, citiram:

                                                                Član II
 
Ljudska prava i osnovne slobode

1. Ljudska prava Bosna i Hercegovina i oba entiteta će osigurati najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda. U tu svrhu postoji Komisija za ljudska prava za Bosnu i Hercegovinu, kao što je predviđeno u Aneksu 6 Opšteg okvirnog sporazuma.

2. Međunarodni standardi Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

Božo Ljubiću, da si imao podršku Hrvata u Bosni i Hercegovini, za koje tvrdiš da štitiš njihove interese, nikad ne bi napustio HDZ BiH, i osnovao HDZ 90, što govori da se boriš samo za svoju fotelju. E kad ti nije uspjelo kroz HDZ 90, onda si se priklonio HNS kako bi sebi osigurao barem dio „političkog kolača“.

Sad iz fotelje HNS nađeš za shodno da komentarišeš Presude Evropskog suda za ljudska prava i još ih komentarišeš nakaradno. To ti ne zamjeram jer si ti liječnik, a ne neko ko poznaje ustavno ili ti međunarodno javno pravo. Da je suprotno onda bi ti bilo jasno šta su ljduska prava i konevencija.

U više navrata svojim izjavama tvrdiš da se izmjena Izbornog zakona BiH može uraditi bez izmjene Ustava BiH, kako navode BH portali, ne samo da obmanjuješ Hrtvatsku javnost, ti obmanjuješ i samog sebe ili si sebe uvjerio da to tako treba i može. Tvrdiš da se u Presudi Evropskog Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, Bosni i Hercegovini ne nalaže izmjena Ustava.

Svi koji su imali priliku da pročitaju Ustav BiH znaju da se po sadašnjem Ustavu /Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma/ najkarakterističniji primjeri diskriminacije su Predsjedništvo BiH i Doma naroda citiram:

Diskriminirajući članovi Ustava Bosne i Hercegovine

                                                                Član IV

                                 Parlamentarna skupština

Parlamentarna skupština ima dva doma: Dom naroda i Predstavnički dom.

1. Dom naroda

Dom naroda se sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).
Kao i  
                                                                Član V

                                                  Predsjedništvo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske.
Diskriminirajući članovi  IZBORNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE

                                                           POGLAVLJE 8

                             PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE
Članak 8.1 (1)

(1) Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Predsjedništvo BiH), koji se neposredno biraju sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine - jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, biraju birači upisani u Središnji birački popis da glasuju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Središnji birački popis da glasuje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Izabran je bošnjački i hrvatski kandidat koji dobije najveći broj glasova među kandidatima iz istog konstitutivnog naroda.

(2) Člana Predsjedništva BiH, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske - jednog Srbina, biraju birači upisani u Središnji birački popis da glasuju u Republici Srpskoj. Izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova.

E pa pitam te Božo Ljubiću kako bi ti eliminisao diskriminaciju a da pri tome ne mjenjaš Ustav i Izborni zakonBosne i Hercegovine.

Ovom prilikom želim te dodatno informisati na veoma bitnu odrednicu Ustava Bosne i Hercegovine
                            
                                                                Član II

Ljudska prava i osnovne slobode

Ovo su bili moji osnovni principi zbog kojih sam tužio Bosnu i Hercegovinu, državu koju volim i u kojoj namjeravam da živim zajedno sa svojom djecom, unučadima i prunučadima ali u isto vrijeme ravnopravnih Građana i Državljana Bosne i Hercegovine. Nemam rezervnu državu i nije mi žao zbog toga.

Visoko sudsko vijeće Suda za ljudska prva konstatuje da su Ustav BiH i Izborni Zakon BiH diskriminatorni te da Bosna i Hercegovina Ustav treba uskladiti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava u skladu stim i Izborni Zakon Bosne i Hercegovine.

Dakle Božo Ljubiću ako ranije nisi imao priliku zajedno sa svojim savjetnicima i stranačkim kolegama da se upoznaš sa gore pomenutim navodima Ustava i Izbrnog Zakona evo ja ću ovim putem da informišem tebe i tvoje stranačke kolege i savjetnike.

Savjetujem ti da malo smanjiš emocije i prestaneš sa obmanama građana Bosne i Hercegovine, naročito dijela građana Bosne i Hercegovine koji ti nažalost vjeruju.

Apelant pred Evropskim Sudom za ljudska prava u Strazburu

Dervo Sejdić


(Vijesti.ba)

Izdvajamo