14°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.11.2021 / 11:18 Svijet - Teška situacija

Merkel i Stoltenberg u Berlinu, tema susreta Bjelorusija i Rusija

Merkel i Stoltenberg u Berlinu, tema susreta Bjelorusija i Rusija
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u petak s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u njemačkoj prijestolnici Berlinu.

Njemačka kancelarka i generalni sekretar NATO-a vode razgovore u njemačkoj prijestolnici u kojima su prioritetne teme Bjelorusija i jačanje ruske vojske na ukrajinskoj granici, javlja DPA.

Prije razgovora i zajedničke konferencije za novinare, Stoltenberg će održati uvodnu riječ na godišnjoj NATO Talk konferenciji čiji su domaćini Savezna akademija za sigurnosnu politiku i Ured za informiranje njemačke vlade.

- Divno je ponovo doći u Berlin i radujem se što ću učestvovati u ovoj razmjeni i razgovarati o važnim sigurnosnim izazovima za sjevernoatlantski savez. Njemačka je visoko cijenjena saveznica u NATO-u - rekao je Stoltenberg uoči svog govora.

Dodao je da smo svi svjedoci teške situacije na granici između Bjelorusije i Poljske.

- NATO je solidaran sa našim saveznikom Poljskom i drugim saveznicima koji su sada u teškoj situaciji poput Litvanije i Latvije - dodao je on.

Očekuje se da će se Merkel i Stoltenberg fokusirati na situaciju s migrantima na granici Poljske i Bjelorusije, kao i o jačanju ruskog vojnog prisustva u blizini granice s Ukrajinom.

Merkel i Stoltenberg će održati zajedničku konferenciju za novinare tokom dana.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo