9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

19.11.2021 / 09:40 Košarka - Žrijeb 23. novembra

Košarkašice BiH među 16 ekipa u kvalifikacijama za SP

Košarkašice BiH među 16 ekipa u kvalifikacijama za SP
Foto: FIBA
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvajanjem petog mjesta na proteklom Eurobasketu ostvarila je plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Za ulazak među 12 selekcija koje će učestvovati na SP borit će se 16 reprezentacija podijeljenih u četiri kvalifikacione grupe, odnosno turnira. Osim 'Zmajica', sudionici kvalifikacija još su nacionalni timovi SAD-a, Portorika, Brazila, Kanade, Australije, Kine, Japana, Južne Koreje, Nigerije, Malija, Srbije, Francuske, Belgije, Bjelorusije i Rusije.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA)  je nacionalnim savezima saopštila da će se turniri održati u tri grada. Nadmetanje u dvije kvalifikacione grupe odvijat će se u Beogradu, dok će domaćini preostale dvije grupe biti Washington i Osaka.

Plasman na Svjetsko prvenstvo u Australiji ostvarit će po tri najbolje selekcije iz svake grupe, a mečevi kvalifikacija igrat će se u februaru naredne godine.

Žrijeb za kvalifikacije bit će održan naredne sedmice, tačnije u utorak (23. novembar) u Ženevi, s početkom u 11.30 sati. Osiguran je prijenos žrijeba na YouTube kanalu FIBA, saopćeno je iz Košarkaškog saveza BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo