°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

16.11.2021 / 11:26 Politika - Može pitati i Đakovića

Dodiku na znanje: Izetbegović je zabranio promjenu naziva Titove ulice

Dodiku na znanje: Izetbegović je zabranio promjenu naziva Titove ulice
Foto: Vijesti.ba

Milorad Dodik je gostujući na RTS-u iznio lažnu tvrdnju kako je pola ulice Maršala Tita u Sarajevu, preimenovano u ulicu Alije Izetbegovića.

I ne samo to, dodao je da su "trotoari  ofarbani u zeleno".

I jedno i drugo je dakako laž.

Zbog pravilnog informiranja javnosti, treba podsjetiti da je postojala inicijativa o promjeni naziva ulice Maršala Tita u Sarajevu, ali da je protiv te ideje bio upravo prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegovića.

Naime, Izetbegović, tada u periodu najveće moći, nije nikada želio da ukida Titovu ulicu i pored iskustva “Sarajevskog procesa”.

O tome svjedoči i njegov izjava u intervjuu Mati Đakoviću u kojoj je iznio svoje mišljenje o Titu i Titovoj ulici u Sarajevu:

“…Ja nisam nikad krio simpatije prema tom čovjeku, jer mi nije davao utisak nekog zloće-čovjeka. Imao sam utisak da je širok čovjek, otvoren prema životu, da je volio da živimo i da je puštao druge da ga žive, za razliku od drugih komunističkih rukovodilaca koji su bili više askete. Znate i vi, pod asketama je teško, sami sebe izlažu patnji, pa to traže i od drugih ljudi. Tito je bio neka druga vrsta čovjeka. I tako, jednom riječju, nemam ja neki negativni odnos prema Titu. Vi znate, mi ovdje ni ulicu koja se zove po njegovom imenu nismo nikad predili, mada smo to mogli da uradimo. Prošli smo kroz vrlo težak period od rata, kada je bilo takvih zahtjeva. Mi to nismo dali. Nisam ni ja dao to. Jednostavno ne smatram da historija počinje od nas. Taj čovjek je uradio neke značajne stvari, stvorio je jednu zemlju, ojačao je…” (sakupljeni intervjui sa Alijom Izetbegovićem, u knjizi Mate Đakovića, “Moji razgovori sa Alijom”).


(Vijesti.ba)

Izdvajamo