11°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

14.11.2021 / 13:37 Svijet - Predsjednik Rusije

Putin: Spremni smo da pomognemo u rješavanju migrantske krize

Putin: Spremni smo da pomognemo u rješavanju migrantske krize
Foto: Vladimir Putin / Agencije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ta zemlja spremna da pomogne u rješavanju migrantske krize na granici između Bjelorusije i Poljske, prenijela je danas novinska agencija RIA, pozivajući se na Putinov intervju za državnu televiziju.

- Spremni smo da damo doprinos na svaki mogući način, ukoliko, naravno, nešto zavisi od nas - rekao je Putin u televizijskom intervjuu.

Rusija je ključni saveznik Bjelorusije, koju Evropska unija optužuje da je orkestrirala kontinuirani dolazak hiljada izbjeglica na granicu s Poljskom, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Bjelorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Rusija je demantovala da su Moskva i Minsk umiješani.

Putin je rekao da je od početka migrantske krize na granici Bjelorusije i Poljske dva puta razgovarao s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, ali da je za krizu prvo saznao iz medija. Putin je za krizu okrivio Zapad, misleći na sukobe u Iraku i Afganistanu.

Situacija na granici Poljske, članice EU, i Bjelorusije je napeta, nakon što su migranti 8. novembra pokušali da sruše žilet žicu, ogradu koju je na granici postavila Poljska.

Izbjeglice, uglavnom iz Iraka i Afganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Bjelorusije i dvije članice Evropske unije - Poljske i Litvanije. Agencija Reuters navodi da raste bojazan za njihovu sigurnost sa približavanjem zime.

Poljska je 14. novembra saopštila da je više od 200 migranata zarobljeno duž granice te zemlje sa Bjelorusijom.

Šef diplomatije EU Josep Borrell najavio je da će ministri vanjskih poslova zemalja bloka 15. novembra proširiti sankcije Bjelorusiji i obuhvatiti avio-prijevoznike i turističke agencije koji učestvuju u prebacivanju migranata na granicu evropskog bloka.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo