4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

03.11.2021 / 16:09 Rukomet - Selektor bh. rukometaša

Obrvan: U Mađarskoj rezultat nije u prvom planu

Obrvan: U Mađarskoj rezultat nije u prvom planu
Foto: FENA

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine treći dan se priprema u Sarajevu uoči dva prijateljska duela s Mađarskom u Budimpešti, u petak i subotu.

Selektor Ivica Obrvan na pres-konferenciji uoči odlaska u Mađarsku izjavio je da je na ovo okupljanje pozvao nekoliko mlađih igrača kako bi vidio koliko može računati na njih u narednom periodu, posebno na predstojećem Evropskom prvenstvu.

- Odradili smo tri treninga otkako smo se skupili, u zadnjem trenutku zbog ozljede ostali smo bez iskusnog Josipa Perića. Tu je nekoliko mlađih igrača koje smo pozvali svjesno da vidimo koliko bi mogli pomoći u narednom periodum, možda već i na EP-u. Prekratak je period da se nakon tri treninga govori nešto ciljano, isto kao što neće biti neka generalna ocjena nakon dvije utakmice protiv Mađara. Želimo nastaviti s tim procesom i sigurno da će neki od mlađih biti uključeni u ekipu za EP. Nakon Evropskog prvenstva doći će do uključivanja većeg broja mlađih igrača u reprezenaciju koja će pokušati da ostvari plasman i na SP - izjavio je Obrvan.

Plan mu je, kako kaže, bio da u Sarajevo dovede jednu reprezentaciju, ali da gotovo sve ekipe žele odigravanje utakmica na svom terenu.

Kada smo dali ponudu Mađarskoj, odgovorila je da žele da igraju utakmicu ali na svom terenu. Jedan od razloga vjerovatno je otvaranje dvorane u Budimpešti - dodao je.

Ističe da mu rezultat u narednim mečevima nije u prvom planu.

- Želim dobar pristup, da dobijemo nešto pozitivno od mladih igrača. Ne trebamo se previše ostvrtati za rezultatom. Atmosfera je dobra, momci dobro rade i upijaju što se od njih traži - rekao je selektor.

Naglasio je da je iz godine u godinu sve manje vremena za pripreme reprezentacija, što diktira EHF. Zbog toga nije poznat ni definitivan plan priprema za EP u januaru sljedeće godine.

- Pred kraj godine imat ćemo desetak dana, odigrati dvije prijateljske utakmice u Osijeku sa Hrvatskom i Rusijom u januaru. Nakon toga vraćamo se u sarajevo gdje ćemo obaviti još nekoliko zajedničkih treninga i otići na EP - ističe Obrvan.

Sam plasman na EP je, kako kaže, veliki uspjeh za bh. reprezentaciju koja je iz izuzetno teške grupe. Na Evropskom prvenstvu ih čeka izuzetno teška grupa sa dvije vrhunske reprezentacije - Španijom i Švedskom te neugodnom Češkom.

Golman reprezentacije Benjamin Burić naglasio je da je na pripremama nekoliko mlađih igrača koji trebaju dvije utakmice s Mađarskom iskoristiti da se priviknu na sistem igre.

- Volio bih na Evropskom prvenstvu da pobijedimo bar jednu ekipu, što bi za nas bio veliki uspjeh. Teško je govoriti da možemo izboriti drugi krug u takvoj konkurenciji ali bi bio uspjeh jedna pobjeda i da dobijemo dva-tri nova igrača za budućnost - kazao je Burić.

Pivot ekipe Vladimir Vranješ naglasio je da su mlađi igrači dali dodatnu energiju ekipi.

- Dobro smo trenirali i idemo u Mađarsku da se pokažemo u što boljem svjetlu, te da selektor vidi na koga može da računa na EP-u. Ja sam optimist - zaključio je Vranješ.

Susreti s Mađarskom na rasporedu su u petak i subotu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo