11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

31.10.2021 / 14:16 Svijet - Glazgov

Počeo Samit UN-a o klimatskim promjenama

Počeo Samit UN-a o klimatskim promjenama
Foto: Agencije

U Glazgovu je danas zvanično otvoren Samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama.

Naredne dvije sedmice vodit će se intenzivni diplomatski pregovori predstavnika 200 zemalja o tome kako da se izbore sa zajedničkim izazovom globalnog zagrijavanja, prenosi AP.

Zvaničnici će se baviti nizom proceduralnih pitanja prije nego što se lideri iz cijelog svijeta okupe sutra u najvećem gradu Škotske da objasne kako se bore za smanjenje emisije štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i predlože kako da se smanje posljedice klimatskih promjena.

Mnogi problemi o kojima će se raspravljati na ovom svjetskom samitu u Glazgovu već decenijama su na dnevnom redu, uključujući i pitanje kako bogate zemlje mogu da pomognu siromašnijim da se izbore s emisijom štetnih gasova i prilagode se klimi koja globalno postaje sve toplija.

Spor tempo akcije razbjesnio je mnoge aktiviste za zaštitu životne sredine koji bi, prema očekivanjima, trebalo da organizuju bučne i kreativne proteste tokom trajanja samita.

Predsjedavajuća prethodne klimatske konferencije UN COP25, održane 2019. godine u Madridu i ministrica za životnu sredinu u Vladi Čilea Karolina Šmit započela je skup u Glazgovu zamolivši prisutne zvaničnike da minutom šutnje odaju počast onima koji su umrli od infekcije koronavirusom.


(Vijesti.ba / Euronews.rs)

Izdvajamo