7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

29.10.2021 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Delkić: Ako bh. lideri hoće pomoć Amerike, moraju definirati prioritete i pokazati da se bore

Delkić: Ako bh. lideri hoće pomoć Amerike, moraju definirati prioritete i pokazati da se bore
Joe Biden i Ajla Delkić / Vijesti.ba
Lideri u BiH trebaju napraviti strategiju, koja izgleda da i ne postoji. Ako hoćemo pomoć od Amerike, koja je veliki prijatelj BiH, moramo prvo pokazati da smo vrijedni te investicije.

Poručila je ovo u intervjuu za Vijesti.ba predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH u Washingtonu Ajla Delkić.

Razgovarao: Delvin Kovač

Udruženja i predstavnici albanske, bosanske i crnogorske dijaspore u SAD, među kojima i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, uputili su prije 15-ak dana otvoreno pismo američkom Kongresu i drugim tamošnjim zvaničnicima u kojem izražavaju zabrinutost zbog rastuće militantnosti Vlade Srbije prema Kosovu, BiH i Crnoj Gori i založili se za aktivniji angažman Washingtona na Zapadnom Balkanu. Kakav Vi odgovor očekujete iz Bijele kuće, i kakav bi on zaista trebao biti?

DELKIĆ: Ja ne očekujem da će se Bijela kuća angažovati zbog ovakvog pisma jer ako iza pisma ne stoji rad, ozbiljno biračko tijelo i financijska podrška, onda se ne može očekivati mnogo. Šta to znači je da se američki političari tipično zalažu za interese njihovih glasača i donatora, tako da ako želimo veći angažman, u to se moraju investirati sredstva.

Ja bih savjetovala da američki potpisnici ovog pisma financijski podrže one koji predstavljaju njihove interese u Washingtonu, i da od njih traže da utiču na Bijelu kuću. Na taj način se može nešto ozbiljno uraditi. Silna otvorena pisma ničemu ne služe ako iza njih ne stoji sve gore navedeno.

Oni koji kreiraju politiku u Washingtonu nekad znaju reći da smo narod zvani otvoreno pismo jer stalno nešto tražimo, a veoma malo dajemo. Recimo, albansko-američka dijaspora u Americi je investirala ogromne sume novca u političkim kampanjama, ozbiljnom lobiranju i imali su ozbiljne ciljeve i strategiju. Konsekvencija te investicije je da su postigli političke ciljeve kao recimo nezavisnost Kosova.

Momentalno u Washingtonu su na agendi velike domaće teme i svi se bave s tim, tako da ne očekujem velike poteze. Mislim da lideri u BiH ne trebaju da čekaju šta će se desiti u Washingtonu, nego trebaju da definišu svoje prioritete i naprave strategiju koja izgleda da i ne postoji.

Ako hoćemo pomoć od Amerike, koja je veliki prijatelj BiH, moramo prvo da pokažemo da smo vrijedni te investicije. Ako imamo ljude u BiH koji godinama rade na tome da ruše zemlju i institucije, onda pro-BiH političari i državljani se moraju boriti protiv toga na raznorazne načine. Ako Amerikanci ne vide da se mi borimo za to, zašto bi oni bili veće patriote od nas?

Kandidat predsjednika Joea Bidena za novog američkog ambasadora u BiH Michael Murphy nedavno je prilikom saslušanja pred Senatom iznio prioritete u svom budućem djelovanju, naglasivši podršku Daytonskom mirovnom sporazumu, reformama na državnom nivou, ali i suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Kako ste Vi vidjeli njegovo obraćanje pred senatorima i šta da očekujemo od Murphyjevog mandata u BiH?

DELKIĆ: Mislim da možemo očekivati kontinuitet dugoročne američke politike prema BiH. Budući ambasador Murphy dobro poznaje BiH i to je veoma pozitivna stvar.

Bidenova administracija u posljednje vrijeme u našem regionu angažovala je više zvučnih imena, među kojima Gabriela Escobara kao novog izaslanika State Departmenta, Jamesa O'Briena kao koordinatora za sankcije i Matthewa Palmera kao izaslanika za izborne reforme u BiH. Može li se to tumačiti pojačanim američkim angažmanom i interesovanjem za ovo područje Evrope, iako brojni političari, ali i analitičari tvrde potpuno suprotno - da SAD imaju preko glave i sopstvenih problema i "pametnijeg posla" da bi se bavile Z. Balkanom?

DELKIĆ: Dobro je vidjeti ovaj potez Amerike jer uvijek pokazuje da ima pozitivan utjecaj na region, ali ne vjerujem da ovdje ima neka velika promjena u angažmanu. Mislim da je dosta ljudi očekivalo ogromne promjene, ali nažalost to se neće desiti. Fokus je na domaćim problemima. Isto kao što su neki očekivali neke negativne promjene kad je Trump došao na vlast, ni to se nije desilo. Američka politika je manje-više konstantna.

Zaoštravanje političke situacije, opasna i zapaljiva retorika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prijetnje "mirnom" disolucijom i urušavanjem državnih institucija poput VSTV-a BiH, OSBiH i UIO BiH, blokada izvršne i zakonodavne vlasti BiH - ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Biden odlučio Jamesa O'Briena imenovati za koordinatora za politiku sankcija State Departmenta. Kada možemo očekivati da te sankcije budu nametnute, u čemu će se one ogledati i ko bi se, uz Dodika, Nikolu Špirića i neke druge bh. funkcionere koji su već pod sankcijama, mogao naći na novoj američkoj "crnoj listi"?

DELKIĆ: O ovim pitanjima se samo može špekulisati, ali ako bi morala da pogodim, rekla bih da su sljedeći neki HDZ elementi koji blokiraju državu i bave se korupcijom i kriminalom. Mislim da se pripadnici svih naroda i političkih partija koji se bave korupcijom i kriminalom trebaju zabrinuti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo