9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

29.10.2021 / 07:56 Politika - Escobar na saslušanju

U Kongresu pitali za Dodika: Sankcije spremne, zabrinjava 'Palmerov dokument'

U Kongresu pitali za Dodika: Sankcije spremne, zabrinjava 'Palmerov dokument'
Foto: Vijesti.ba

U američkom Kongresu održano je 'Balkansko saslušanje' na kojem je govorio specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Gabriel Escobar.

Upućena je jasna poruka da SAD planiraju značajan angžman na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH.

Interesantan dio bio je onaj u kojem su kongresmeni postavljali pitanja Escobaru.

Zastupnica Ann Wagner, koja predstavlja kongresni distrikt u saveznoj državi Missouri, uključujući i St. Louis, u kojem žive hiljade izbjeglica porijeklom iz BiH, navela je da Dodikove prijetnje predstavljaju najveći problem za Zapadni Balkan. Ona je rekla da je zabrinuta zbog toga što srpski nacionalisti, poput Dodika, u saradnji sa Putinovim režimom, rade na uništavanju napretka postignutog u BiH, prenosi Glas Amerike.


„Ne mogu ni zamisliti bol koju članovi moje izborne zajednice osjećaju kada Dodik negira užasni genocid koji su srpske snage počinile protiv Bošnjaka u Srebrenici. Ili kada prijeti da će voditi raspad Bosne. Ove aktivnosti su uvredljive onima koji su izgubili najmilije u ratu i izuzetno opasne za budućnost Bosne kao jedinstvene multietničke države. Imperativ je da SAD zaštite bosanski suverenitet i teritorijalni integritet dok se zemlja bori sa ovim izazovima“, rekla je Wagner.


Wagner je upitala Escobara šta je plan administracije Joe Bidena u kontekstu borbe protiv tih prijetnji, te zatražila komentar o kritikama na račun američkog izaslanika za izbornu reformu Matthew Palmera, nakon što je procurio dokument kojeg su određeni analitičari interpretirali kao Palmerovu saradnju sa nacionalistima i kao opasnu u kontekstu izborne reforme.


Escobar je odgovorio da je Dejtonski mirovni sporazum osnova svih američkih aktivnosti u BiH, te da BiH može uspjeti samo kao multietnička, inkluzivna i demokratska zemlja. Jednostrano povlačenje iz institucija ocijenio je nemarnim i opasnim, te je najavio putovanje u BiH i region u novembru.


Kada je riječ o Matthew Palmeru, Escobar je dokument koji se pojavio u javnosti označio kao informativni dokument koji je široko distribuiran članovima međunarodne zajednice, dodajući da je ideja bila razmatranje reformi koje bi se mogle napraviti, a ne dodatne etničke podjele.

Time je Escobar potvrdio postojanje Palmerovog dokumenta, kojeg je objavila Slobodna Bosna, a kojem je cilj razdvojiti pregovore o Predsjedništvu od pregovora o funkcionalnosti Federacije BiH.


Zastupnica Susan Wild postavila je Escobaru pitanje o hiljadama Bosanaca i Hercegovaca koji se i dalje ne mogu kandidovati za neke od funkcija, imajući posebno u vidu presude Evropskog suda za ljudska prava, što je i jedan od preduslova za pristup EU.

Prema Escobarovim riječima, upravo rad na izbornoj reformi, koji predvodi Matthew Palmer, bi trebao riješiti ta pitanja, dodajući da je to samo jedna od prepreka u EU aspiracijama BiH.

Zastupnik Dan Meuser upozorio je na opasne aktivnosti Srbije na rušenju BiH, uz podršku Rusije, kao i na Dodikovo istovremeno narušavanje državnih, te osnivanje institucija Republike Srpske, poput Agencije za lijekove. Pitao je Escobara šta američka administracija radi u borbi protiv takvih poteza.

Escobar je rekao da su pozivi na nezavisnost Republike Srpske i narušavanje državnih institucija nelegalni, te da su SAD u stalnoj komunikaciji sa evropskim partnerima, te sa liderima u BiH od kojih traže da dodatno ne eskaliraju situaciju. Napomenuo je i da uz mali broj iznimki Dodik ima slabu podršku za svoje poteze, uključujući i malu podršku javnosti. Kao jednu od mjera, spomenuo je i sankcije koje SAD imaju na raspolaganju ukoliko se pojave novi izazovi.

Escobar je pohvalno govorio o ekonomskoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, čiji su dio Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, navodeći da je ona otvorena i za BiH, Kosovo, te Crnu Goru. Dodao je da podržava svaki ekonomski napredak i stvaranje zajedničkog tržišta, što bi u konačnici bilo atraktivno i za američke kompanije.

Zastupnica Claudia Tenney je podsjetila da njen kongresni distrikt u državi New York ima veliku bosanskohercegovačku izbjegličku populaciju, te je od Escobara tražila da pojasni kako Bidenova administracija planira koristiti proširena ovlaštenja za nametanje sankcija u kontekstu korupcije.

Escobar je rekao da administracija još nije aktivirala tu novu nadležnost za sankcije ali da je planira agresivno koristiti, te da su takve sankcije efikasnije protiv pojedinaca.

Na samom kraju saslušanja, na pitanje zastupnice Tenney o tome da li podržava Dayton 2, Escobar je rekao da ne podržava, već da bi rješenje trebale biti limitirane reforme ustava i izbornih pravila.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo