28°C
Mostar 31°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

28.10.2021 / 17:59 Politika - Brojni susreti

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU stigao u posjetu BiH

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU Claudio Graziano stigao je u posjetu Bosni i Hercegovini. 

Sastao se danas sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, a održan je i sastanak u Predsjedništvu BiH sa predsjedavajućim Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, kao i u MVP BiH.

Mašović primio u službenu posjetu predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 28. oktobra 2021. godine, u Domu OS BiH u Sarajevu, primio je u službenu posjetu predsjedavajućeg Vojnog komiteta Evropske unije generala Claudia Graziana.

Tokom sastanka generalpukovnik Senad Mašović je poželio dobrodošlicu gostima, nakon čega su razmijenjene informacije o situaciji u vezi pandemije COVID-19, trenutnim i budućim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu, trenutnoj situaciji u Centralnoafričkoj Republici (CAR), gdje pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju u Misiji obuke EU, ali je razgovarano i o projektima od važnosti za institucije odbrane BiH, koji bi mogli biti podržani od strane Vojnog komiteta.

General Mašović se zahvalio generalu Grazianu na podršci koju Vojni komitet Evropske unije pruža Oružanim snagama BiH u jačanju svojih kapaciteta i sposobnosti, kao i u jačanju pozicije Oružanih snaga BiH na međunarodnom planu. General Mašović se posebno zahvalio u osiguranju sredstava za vrijednu donaciju Deminerskom bataljonu OS BiH, koja se ogleda kroz nabavku vozila i opreme za deminiranje (vrijednoj oko 10.000.000 eura). Ova donacija će doprinijeti da Oružane snage BiH nastave sa provedbom aktivnosti pružanja pomoći civilnim organima, što će stvoriti pretpostavke za jačanje privrednih kapaciteta i povećanjem investicija u deminiranim područjima.

General Graziano je u ime 27 država članica Evropske unije iskazao punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, naglasio je da su jedinstvene Oružane snage BiH stub države Bosne i Hercegovine, te je potvrdio podršku generalu Mašoviću da su Oružane snage Bosne i Hercegovine jedina legitimna sila na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, pohvalio je angažman pripadnika OS BiH u EU i UN mirovnim misijama, a posebno u EU misiji obuke u Centralnoafričkoj Republici, naglašavajući da su BiH i njene oružane snage, kroz učešće u navedenim operacijama, dokazale da su kredibilan i pouzdan partner u izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.

Kao rezultat sastanka, najavljen je nastavak uspješne saradnje kroz zajedničke aktivnosti koje imaju obostrani značaj za Oružane snage BiH i EU, te nastavak pružanja pomoći i podrške Oružanim snagama BiH u procesu daljnjih aktivnosti odbrambene reforme i izvršenja zakonom definirane misije i zadataka, kao i podrške BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Susretu su prisustvovali zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, šef Vojnog dijela Misije pri NATO brigadir Edin Fako, šef Kabineta NZŠ brigadir Dževad Aščić, te načelnici uprava.

General Graziano posjetio Ministarstvo odbrane BiH

Predsjedavajući Vojnog komiteta Evropske unije (EU), general Claudio Graziano, posjetio je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Prema izjavi ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, razgovarano je o evropskoj odbrambenoj politici, posebno o misiji Althea te o njenom produžetku.

Podžić, zadovoljan dosadašnjom saradnjim s EUFOR-om, očekuje nastavak ove misije i daljnju EUFOR-ovu pomoć u izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, deminiranju, uništavanju viškova naoružanja i municije.

S tim je, po Podžićevim riječima, saglasan i general Graziano te i on očekuje nastavak misije i suradnje.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine navodi da je razgovarano i o pitanju glavnih izazova u regiji i šire, prvenstveno o migrantskoj krizi, kada je Graziano posebno spomenuo pomoć u spašavanju migranata u Unsko-sanskom kantonu početkom godine te brzu izgradnju migrantskog naselja od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Po Podžićevim riječima, razgovarano je i o budućim projektima koje Evropska unija može ponuditi te o pomoći u modernizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je 10 miliona dolara već odobreno za opremanje deminerskog bataljona. Za očekivati je da će iz fondova Evropske službe za vanjske poslove biti odobrenih sredstava i da ćemo ubuduće moći očekivati osposobljavanje naših kapaciteta – rekao je nakon posjete generala Graziana ministar Podžić.

Komšić i Džaferović primili predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU Graziana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU generala Claudia Graziana.

Na sastanku je razgovarano o evropskom putu BiH, o narednim aktivnostima i saradnji BiH i EU na polju sigurnosne i odbrambene politike, kao i o razvoju evropske sigurnosti i odbrane, te o borbi protiv terorizma i ilegalnih migracija. Iskazana je spremnost da BiH bude dio ukupnih napora za postizanje sigurnosti i opredijeljenost u borbi protiv terorizma u svijetu, što potvrđuje i članstvo u Globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma. Bosna i Hercegovina na tom planu sarađuje sa zemljama regije i EU. Rečeno je da je borba protiv ovih prijetnji moguća samo uz zajedničko djelovanje i međusobnu podršku zemalja u Evropi, suradnju i podršku svih partnera koje mogu pružiti adekvatnu podršku. Oružane snage BiH su spremne za učestvovanje u ovim operacijama, što pokazuju i dosadašnja dobra iskustva Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama i operacijama, naglasili su članovi Predsjedništva BiH.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su pozdravili zaključke Vijeća za vanjske poslove Evropske unije kojima se, između ostalog, potvrđuje podrška nastavku misije EUFOR-a (Operacija Althea) u Bosni i Hercegovini, te posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU, general Graziano, iskazao je podršku Bosni i Hercegovini i aktivnostima koje se provode na putu ka Evropskoj uniji, te spremnost za pomoć na tom putu. Podržao je djelovanje i rad Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, čiji je zadatak da očuvaju mir i stabilnost u našoj zemlji. Također je izrazio očekivanje da će Vijeće sigurnosti UN-a produžiti mandat misiji EUFOR/ Althea u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su zahvalili generalu Grazianu na posjeti i podršci u radu Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Uime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku su prisustvovali savjetnici Ana Trišić Babić i Dragan Vuković, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Brkić primio delegaciju Vojnog komiteta EU

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je danas delegaciju Vojnog komiteta EU (EUMC) koju predvodi predsjedavajući Komiteta general Claudie Graziano, a u okviru posjete delegacije EUMC Bosni i Hercegovini od 27. do 29. oktobra 2021. godine. Sastanku je prisustvovao i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako.

Teme susreta su bile aktivnosti BiH u EU i NATO integracijskim procesima, saradnja BiH i EU na polju vanjske politike, sigurnosti i odbrane, kao i aktuelna politička situacija u BiH, s posebnim akcentom na reformske procese na putu naše zemlje ka EU.

Zamjenik Brkić je tom prilikom istakao važnost evropske i NATO perspektive Bosne i Hercegovine za sigurnost i stabilnost cijele regije. Poručio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, a regionalna saradnja, u tom smislu, ostaje vitalan i nezamjenljiv faktor na našem putu ka EU.

Naglasio je da BiH cijeni sveukupne napore u čuvanju fokusa Evropske unije na evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, i da smo svjesni da naša evropska perspektiva ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva u EU zavisi od našeg tempa, dosljednosti u provođenju reformi i jačanju demokratskih institucija. Iskazao je uvjerenje da je Zapadni Balkan strateški cilj Evropske unije i da će se podrška i pomoć ovoj regiji nastaviti. “Za nas ne postoji drugi put osim puta integracije u EU”, istakao je zamjenik Brkić.

Kada je riječ o stabilnosti i sigurnosti, Brkić je podvukao da prisustvo Misije EUFOR-ALTHEA u Bosni i Hercegovini pokazuje bezrezervnu podršku euroatlantskim integracijama naše zemlje. Dodao je da je uloga EUFOR-a u BiH od izuzetne važnosti da se nastavi graditi i očuvati međusobno povjerenje, solidarnost, kao i različiti oblici saradnje i pomoći. Pozdravio je nedavne zaključke Vijeća za vanjske poslove EU kojima je data puna podrška nastavku Misije EUFOR-ALTHEA u BiH, te naglasio važnost uloge tih snaga. Izrazio je nadu da će odluku o produženju mandata potvrditi i Vijeće sigurnosti UN-a početkom novembra. njenom euroatlantskom putu.

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Claudio Graziano istakao je da je glavni cilj njegove posjete Bosni i Hercegovini kako bi lično dao podršku našoj zemlji i ujedno prenio podršku zemalja članica Europske unije cjelovitoj i jedinstvenoj BiH. Izuzetno važnim je ocijenio sigurnost i stabilnost zemalja Zapadnog Balkana na putu euroatlantskih integracija. Pozitivnim je ocijenio učešće i doprinos Bosne i Hercegovine, kao partnerske zemlje, u misijama pod vodstvom EU. Misiju EUFOR-ALTHEA je ocijenio kao izraz međunarodne podrške Bosni i Hercegovini, naglasivši značaj produženja mandata. Poručio je da Vojni komitet EU i OS BiH imaju dobro partnerstvo, izrazivši nadu u dodatno jačanje saradnje i u narednom periodu.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici (ZSOP), kao sastavnom dijelu zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije (ZVSP), te razvoju odbrambenih sposobnosti Evropske unije. U tom pogledu, general Grazione je ukratko upoznao zamjenika Brkića sa inicijativom “Strateški kompas”, koji za cilj ima osigurati jasne političke smjernice za provedbu misija i operacija ZOSP-a i bolje povezati inicijative EU-a za razvijanje sposobnosti. Pojasnio je da je to proces koji pokreću zemlje članice, a usvajanje Strateškog kompasa se očekuje u proljeće naredne godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo