9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

27.10.2021 / 21:43 Svijet - Historijska promjena?

Projekat mega-grada u Saudijskoj Arabiji koketira s glavnim tabuom - alkoholom

Projekat mega-grada u Saudijskoj Arabiji koketira s glavnim tabuom - alkoholom
Foto: Twitter

Futuristički grad u nastajanju pod nazivom NEOM u Saudijskoj Arabiji zasad ne isključuje dozvoljenu konzumaciju alkohola, rekao je visoki zvaničnik za AFP u srijedu, što bi bila historijska promjena za tu duboko konzervativnu muslimansku zemlju.

Za razliku od drugih zaljevskih zemalja u kojima stranci mogu imati barem ograničen, ali legalan pristup alkoholu, u saudijskom kraljevstvu, u kojem se nalaze najsvetija mjesta islama, i dalje je na snazi apsolutna zabrana.

Poslovni ljudi koji su doselili u tu zemlju smatraju zabranu nečim što uveliko odbija mnoge od dolaska da žive i rade u Saudijskoj Arabiji pa i da je turistički posjete.

Ali kraljevstvo se otvara prema svijetu kroz sveobuhvatne ekonomske i društvene reforme.

NEOM, visokotehnološki centar, vrijedan 500 milijardi dolara koji se gradi na Crvenom moru, dio je plana Vizije 2030., de facto vladara princa Mohameda bin Salmana koji se zalaže za diverziifikaciju ekonomije ove zemlje koja i danas uveliko zavisi od nafte.

NEOM će djelovati prema vlastitom osnivačkom zakonu koji se uvijek nalazi u procesu formuliranja.

Joseph Bradley, izvršni direktor kompanije 'NEOM Tech and Digital Holding', nije mogao potvrditi da će alkohol biti dozvoljen po novom zakonu, ali je rekao za AFP da "svi razumiju potrebu za privlačenjem stranih talenata i turista."

Među svojim reformama otkako je postao prestolonasljednik 2017. godine, princ Mohamed, poznat kao MBS, ukinuo je zabranu ženama da voze automobile i ograničio ovlasti represivne vjerske policije.

Ali reforme su također bile praćene obračunom s kritičarima vladavine princa Muhameda, uključujući i aktivistkinje u toj zemlji koje se bore za pravedniji status žena u društvu.

Legalizacija alkohola bi razbila glavni tabu u zemlji poznatoj po vehabizmu, rigidnom tumačenju islama.

Ovog mjeseca, jedan saudijski zvaničnik rekao je za AFP da se razmatra dopuštanje alkohola u ograničenom obliku - u određenim područjima ili da bi alkohol mogao biti dozvoljen za konzumiranje samo za strane državljane, nazivajući to "delikatnim pitanjem jer se vlasti plaše reakcije u društvu".

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo