0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

27.10.2021 / 20:09 Politika - Reakcije

Bećirović međunarodnim zvaničnicima: Ne pravite biografije preko leđa BiH

Bećirović međunarodnim zvaničnicima: Ne pravite biografije preko leđa BiH
Foto: Vijesti.ba

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović (SDP) u svojoj današnjoj reakciju navodi da je međunarodna zajednica integralni dio ustavnopravnog sistema države Bosne i Hercegovine i ima jasno propisane ovlasti u pogledu zaštite države i mirovnog procesa.

- Države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma trebaju insistirati na njegovoj zaštiti i sankcioniraju političara koji ruše mir i ustavnopravni poredak. Popuštanje i povlačenje pred političkim ekstremistima nikada u Evropi nije donijelo nikome i ništa dobro, navodi Bećirović. 

Dodaj da 'rasprava o promjenama Izbornog zakona BiH ne može biti prioritet, u ovom momentu,  jer je država suočena sa očiglednim napadom na ustavni poredak'.

- Predstavnici međunarodne zajednice i organa vlasti u Bosni i Hercegovini moraju, u ovom trenutku, biti fokusirani na:
1. Hitno i odlučno zaustavljanje rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i zakonsko sankcioniranje onih koji su drsko nasrnuli na temeljne postulate Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

2. Urgentno zaustavljanje antidejtonskog i antiustavnog blokiranja državnih organa vlasti.

3. Osiguranje demokratskog ambijenta za raspravu o važnim državnim pitanjima bez prijetnji, ultimatuma, uvreda i posezanja za vaninstucionalnim formama djelovanja.

Ovo su tri temeljne pretpostavke i condicio sine que non za početak bilo kakve ozbiljne rasprave o izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, kaže Bećirović i zaključuje:

- Bez ispunjavanja ove tri pretpostavke pregovori o izbornom zakonodavstvu bili bi krajnje neozbiljni i ličili bi na seriju "Selo gori, a baba se češlja". Građanima i narodima Bosne i Hercegovine trebaju rješenja i standardi EU, a ne nove podjele i aparthejdi samo da bi neki međunarodni zvaničnici pravili svoje političke biografije preko "leđa" državljana Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo