-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

27.10.2021 / 19:13 Svijet - Moskva

Lavrov traži od afganistanskih susjeda da ne primaju američke i NATO-ve vojnike

Lavrov traži od afganistanskih susjeda da ne primaju američke i NATO-ve vojnike
Foto: FENA

Šef ruske diplomatije u srijedu je poručio afganistanskom susjedima da odbiju pružati gostoprimstvo američkim ili NATO-vim vojnim snagama nakon njihovog povlačenja iz Afganistana.

Kremlj je zabrinut rizikom da bi se islamski militanti mogli prebaciti u centralnu Aziju iz Afganistana i pomisli da bi se Zapad mogao zateći u regiji koja je bila dio nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

- Pozivamo afganistanske susjedne zemlje da ne dopuste vojno prisustvo američkih ili NATO-vih snaga koje se planiraju premjestiti tamo nakon što su napustile afganistansku teritoriju - izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije dao je te komentare u govoru emitiranom putem video linka na konferenciji održanoj u Teheranu o Afganistanu kojoj su prisustvovali Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Lavrov je izjavio da je bitno suzbiti i kontrolirati priliv migranata iz Afganistana i da kriminalni i teroristički elementi već pokušavaju ući u afganistanske susjedne zemlje predstavljajući se kao izbjeglice.

Moskva smatra tu bivšu sovjetsku regiju kao svoj južni odbrambeni pojas, ali je u junu predsjednik Vladimir Putin ponudio Washingtonu da koristi ruske vojne baze u centralnoj Aziji, sudeći po izvorima novina Kommersant, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo