9°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

27.10.2021 / 18:53 Politika - Izgubio podršku

Poraz Dodika: NSRS nije potvrdila povredu vitalnog interesa

Poraz Dodika: NSRS nije potvrdila povredu vitalnog interesa
Foto: Vijesti.ba

U Banja Luci je okončana  posebna sjednica NSRS, na kojoj se izjašnjavalo o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH, koje je Milorad Dodik proglasio štetnim za vitalni interes RS.

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila povredu vitalnog interesa Republike Srpske po pitanju zaključaka Predsjedništva BiH o otvaranju Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu i o otvaranju kancelarije ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci te odluke o davanju agremana ambasadorima Bjelorusije i Dominikanske Republike za BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila da je po interese RS veoma štetna Odluka o prihvatanju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, a koja je usvojena na sjednici Predsjedništva BiH.

Na posebnoj sjednici nije potvrđena povreda vitalnog interesa Republike Srpske ni po pitanju Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Poslanici su odlučili da po interese RS nije štetna Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske, koja je usvojena na sjednici Predsjedništva BiH 18. oktobra.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine poslanici nisu štetnom po interese Srpske proglasili ni Odluku za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i Hrvatske o dopunama ugovora o graničnim prelazima.

Dvotrećinskom većinom nije potvrđena povreda vitalnog interesa RS ni kad je riječ o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o posudbi između Austrije i BiH, te Odluci o davanju odobrenja za potpisivanje Zajedničke izjave država nasljednica bivše SFRЈ o implementaciji projekta digitalizacije arhivske građe bivše SFRЈ.
Nakon glasanja predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 23. posebne sjednice Narodne skupštine.

Podsjetimo, predstavnici opozicije predvođeni PDP-om i SDS-om napustili su ranije sjednicu.

- Republika Srpska je danas trebalo da pokaže svoj digniitet na pravi način, ali je nekima bilo potrebno da se pokaže da Narodna skupština nije jedinstvena. Onda će biti da Narodna skupština nije podržala srpskog člana Predsjedništva BiH, da smo postali slabi i nemoćni, izjavio je Dodik.

Potpredsjednik SDS-a Milan Radović kazao je da je ta stranka bila spremna da podrži inicijative člana Predsjedništva BiH, ali da je to nemoguće jer, osim što je Dodik vrijeđao poslanike, rukovodstvo Skupštine nije im omogućilo da se brane.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak tvrdi da je "vitalni nacionalni interes Republike Srpske izvrgnut ruglu", a to vidi u tome što je više podtačaka spojeno u jednu tačku dnevnog reda zasjedanja.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo