7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

27.10.2021 / 15:48 Politika - Banja Luka

Predstavnici opozicije napustili sjednicu NSRS-a

Predstavnici opozicije napustili sjednicu NSRS-a
Foto: Vijesti.ba
Zbog uvreda koje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik uputio opozicionim poslanicima Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS, oni su napustili današnje skupštinsko zasjedanje.

Sjednica se danas održava u Banjoj Luci na zahtjev Dodika kako bi se odluke Predsjedništva BiH proglasile štetnim po vitalne entitetske interese Republike Srpske.

Potpredsjednik SDS-a Milan Radović kazao je da je ta stranka bila spremna da podrži inicijative člana Predsjedništva BiH, ali da je to nemoguće jer, osim što je Dodik vrijeđao poslanike, rukovodstvo Skupštine nije im omogućilo da se brane.

Odlaskom SDS-a dovedena je u pitanje dvotrećinska većina koja je potrebna za usvajanje odluka u nastavku sjednice nakon pauze koja je proglašena zbog uzavrele situacije.

U obraćanju Skupštini poslanik grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić kazao je da postoji iskorak u dobrom pravcu jer je Skupština na prošloj sjednici razmatrala ono što nije u njenoj nadležnosti, a u pitanju je bio prijenos nadležnosti koji je urađen na protuustavan način.

Govoreći o predloženim tačkama dnevnog reda, kazao je da za mnoge odluke za koje se poziva na vitalni entitetski interes mogu biti u konačnici štetne po taj bh. entitet jer neke od njih znače investicije i razvoj.

- Odluke koje su usvojili predsjedavajući i član Predsjedništva BiH nisu štetne po vitalni interes bh. entiteta Republika Srpska, štetna je samo ovakva politika koja je dovela da imamo ovakve teme na dnevnom redu - podvukao je Bratić.

Smatra da je potrebna odgovornija politika te je ocijenio da je probleme potrebno rješavati na drugačiji način jer ovakva politika neće pomoći da se poprave ekonomske i socijalne prilike.

Pozvao je da se prestane sa ovakvim pristupima jer oni ne donose ništa dobro građanima,  nisu dobri za razvoj i status sugrađana, te je najavio da će ova grupa glasati protiv ovih prijedloga jer na Predsjedništvu BiH donesene odluke nisu štetne po vitalni entitetski interes nego su naprotiv dobre za cijelu BiH.

I PDP napustio sjednicu NSRS

PDP je napustio zasjedanje NSRS, rekao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da će optužbe koje je iznio Milorad Dodik, član predsjedništva BiH, za korupciju protiv PDP morati dokazati na sudu.

Borenović je rekao da predsjedništvo NSRS nije htjelo da prekine Dodikovo izlaganje iako je, kako je rekao, bilo mimo Poslovnika, te je ustvrdio da su lažne optužbe o korupciji u PDP-u koje je iznio Slavko Vučurević, koji je istupio iz PDP-a, dogovorene s Dodikom.

Podsjetimo, Dodik je naveo da je PDP stranka ogrezla u kriminalu i korupciji.

"PDP je partija koja je ogrezla u kriminalu i korupciji što je dokazao njihov bivši potpredsjednik Slavko Vučurević", kazao je Dodik.

On je ustvrdio da je "PDP pokazao nervozu kada je čitao optužbe koje je na njihov račun iznio Vučurević, te da je to dokaz da se radi o kriminalnoj organizaciji".

Jedna od optužbi je, kako je rekao Dodik, da je visoki funkcioner PDP-a kupio stan u dijelu Londona u kojem kvadratni metar stana kosta 35.000 funti, te da to sve treba istražiti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo