9°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

27.10.2021 / 15:41 BiH - Stabilnost i sigurnost

Posjeta Doboju komandanta NATO štaba Sarajevo Erica Folkestada

Posjeta Doboju komandanta NATO štaba Sarajevo Erica Folkestada
Foto: FENA
NATO nastavlja podržavati vlasti u Bosni i Hercegovini u njihovim nastojanjima da ostvare veću stabilnost i sigurnost, saopćeno je iz NATO štaba u Sarajevu nakon posjete komandanta Štaba Erica Folkestada općini Doboj.

Podrška u civilnim vanrednim situacijama i kontrola naoružanja su tek dva područja u kojima NATO nastavlja podržavati vlasti u BiH u interesu veće sigurnosti građana, naglasio je danas Folkestad tokom ove njegove dvodnevne posjete.

Brigadni general Folkestad posjetio je Tehničku radionicu za opravku i uništavanje municije (TROM) Doboj te zahvalio ljudstvu koje ima odgovoran i težak zadatak od važnosti za javnu sigurnost, a obuhvata ispitivanje i uništavanje stare, često i korozijom nagrižene i nestabilne municije.  

- NATO je jedna od organizacija koje su pružile podršku uništavanju skoro 27.000 tona municije i eksplozivnih sredstava u BiH, ali mnogo toga ostaje da se uradi. Znamo da neispravno uskladištena i nestabilna municija i naoružanje predstavljaju rizik za javnu sigurnost i sarađujemo na rješavanju ovih pitanja s Ministarstvom odbrane, Oružanim snagama, Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i organizacijama kao što su EU i OSCE. Ljudi koji rade u ovoj radionici u Doboju služe javnosti na bitan način, čine BiH sigurnijom za buduće generacije, uz podršku NATO-a, naših saveznika i međunarodne zajednice - riječi su generala Folkestada.

On je posjetu zaključio susretom s gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Okolićem i komandantom 6. Pješadijske brigade, brigadirom Jovićem.

Osim o pandemiji COVID-a, razgovarano je o dugotrajnom partnerstvu Oružanih snaga BiH, NATO-a i općina širom BiH. Poplave u BiH iz 2014. godine su su ponajbolji primjer tog partnerstva, rečeno je.  

- Kad su Doboj pogodile poplave, NATO je među prvima bio na licu mjesta i pomogao da se Dom zdravlja ponovo privede svojoj namjeni i podržao korisnike Doma staraca. To je ono što NATO čini. Mi smo tu za svoje prijatelje kad je to potrebno. U svako drugo vrijeme, radimo u partnerstvu s vlastima kako bi svi bili sigurniji - bilo kroz pomoć službama spašavanja da se pripreme za poplave, pomoć vezano za COVID, ili kroz pomoć u uništavanju mina i viškova nestabilne municije - kazao je  Folkestad.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo