2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

27.10.2021 / 13:13 Politika - Predsjednik SDS-a

Šarović: Dodik je juče dao još jednu saglasnost

Šarović: Dodik je juče dao još jednu saglasnost
Foto: SDS

- Svojim susretom sa Milanovićem Dodik neće donijeti nikakav doprinos bilo kakvoj stabilizaciji prilika u BiH. Ovakvi sastanci služe samo tome da se Dodik prikaže kao neko ko kao nešto radi za rješenja kriza koje je u najvećoj mjeri sam izazvao - poručio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Sa druge strane, ono što je ostalo u sjeni a što ustvari posebno zabrinjava jeste davanje Dodikove saglasnosti da se produži mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i to po poglavlju VII Povelje UN-a, koje uključuje i upotrebu sile od strane EUFOR-a! Ta rasprava će se obaviti u narednih nekoliko dana u Savjetu bezbednosti UN-a ali ono što je posebno važno jeste da davanje saglasnosti na produženje ovakvog mandata zatvara vrata bilo kakvom manevru nekim zemljama i indirektno osnažuje ulogu Visokog predstavnika u BiH!“ – kazao je Šarović.

Ukoliko bi uloga EUFOR-a bila drugačija, ističe Šarović, umjesto ove sa kojom se Dodik usaglasio a o čemu će se sada voditi rasprava u Savjetu bezbjednosti, i samo postojanje Visokog predstavnika izgubilo bi smisao.

„Međutim, Dodikovom saglasnošću stvari idu potpuno u suprotnom smjeru“ – zaključio je Šarović.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo