°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka °C
Bihać 21°C

27.10.2021 / 11:55 Politika - Pisao centrali

Turbulencije u SDA TK: Skopljak izbjegava vanrednu sjednicu

Turbulencije u SDA TK: Skopljak izbjegava vanrednu sjednicu

Predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak na sve načine pokušava izbjeći sazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi se trebalo raspravljati o stanju unutar kantonalne organizacija.

U tu svrhu Skopljak je, kako doznajemo, uputio i pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem ga obaviještava o složenom stanju unutar organizacije "sa tendencijom dodatnog usložnjavanja usljed nerazumnog i za Stranku kontraproduktivnog djelovanja pojedinih funkcionera i simpatizera Stranke".

On je neke od stranačkih kolega u pismu optužio da nanose nesagledivu štetu Stranci, koja može biti veća i štetnija od one koja je načinjena 2018. godine (PDA), ukoliko se ne spriječi.

- Da odmah naglasim da sam spreman sazvati Skupštinu ali zbog navedenih okolnosti ne mogu garantovati štetu koja će nastati, navodi Skopljak u pismu.

No pitanje je da li Skopljak zaista razmišlja o interesu Stranke ili vlastitom. Naime, nekoliko općinskih organizacija SDA u Tuzlanskom kantonu koje su nezadovoljne stanjem unutar organizacije, a podržala su je i četiri načelnika SDA u TK (Banovići, Živinice, Doboj Istok, Teočak) traže promjene. Do sada je inicijativu potpisalo više od 50 članova (ukupno Skupština KO SDA TK broji 95 članova), što je više od jedne trećine koliko je potrebno za sazivanje Skupštine.

Rukovodstvu KO SDA TK se zamjera loš izborni rezultat, gubitak vlasti u Tuzlanskom kantonu, donošenje odluka u uskom krugu ljudi, nepoštivanje Statuta i nesazivanje Skupštine Kantonalne organizacije skoro dvije godine. Iako je obaveza svakih šest mjeseci da Kantonalni izvršni odbor podnosi izvještaje Skupštini, od februara nije održana redovna sjednica.

Također, pojedini članovi Skupštine smatraju odgovornim rukovodstvo za krize koje su se desile u općinskim organizacijama SDA Srebrenik, Gadačac i Tuzla gdje je došlo do velikih podjela. Isto tako, pojedi članovi Skupštine smatraju da je nedopustivo lako odricanje od strane rukovodstva Kantonalnog odbora od jedne značajne grupacije birača porijeklom iz Podrinja, što je posebno izraženo u GO SDA TK.

Zato postavlja pitanje ko će na kraju prevagnuti, oni koji imaju dobar izborni rezultati ili Fahrudin Skopljak koji snosi najveću odgovornost za loš rezultat na lokalnim izborima, ali i pad Vlade u TK.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo