9°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

27.10.2021 / 11:29 Svijet - Američki državni sekterar

Blinken razovarao sa svrgnutim sudanskim premijerom Hamdokom

Blinken razovarao sa svrgnutim sudanskim premijerom Hamdokom

Američki državni sekterar Antony Blinken razgovarao je sinoć  telefonom sa svrgnutim sudanskim premijerom Abdallahom Hamdokom, saopćio je State Department.

Tajnik je pozdravio premijerovo puštanje iz pritvora i ponovio svoj poziv sudanskim vojnim snagama da oslobode sve civilne čelnike u pritvoru i da osiguraju njihovu sigurnost. Također je izrazio duboku zabrinutost zbog tekućeg vojnog preuzimanja vlasti i ponovio imperativ vojnih snaga da koriste suzdržanost i izbjegavaju nasilje u odgovoru na demonstrante. Tajnik je naglasio potporu SAD-a tranziciji na demokraciju koju predvode civili i povratku na načela sudanskog prijelaznog okvira, kako je navedeno u Ustavnoj deklaraciji iz 2019. i Mirovnom sporazumu iz Jube 2020. Primijetio je sve veći zbor međunarodnih glasova koji osuđuju vojno preuzimanje vlasti i podržavaju pozive sudanskog naroda na civilno vodstvo, demokraciju i mir.

"Državni sekretar se raduje oslobadjanju premijera i ponavlja svoj poziv sudanskim vojnim vlastima da oslobode sve pritvorene civilne vođe i garantuju njihovu sigurnost ", navodi State Department u saopćenju.

Svrgnuti sudanski premijer Abdallah Hamdok vraćen je sinoć kući i ostaje "pod pojačanim nadzorom" dan posle puča koji je sproveo šef vojske general Abdel Fatah al Burhan.

Premijer Hamdok i skoro svi sudanski civilni lideri uhapšeni su u ponedeljak ujutro. Posle hapšenja premijera i brojnih civilnih zvaničnika u ponedeljak vojska je proglasila vanredno stanje i general Abdel-Fatah Burhan preuzeo je vlast u državi.

Blinken je ponovo je izrazio "jaku zabrinutost" zbog puča i pozvao sudansku vojsku da ne koristi silu protiv demonstranata.

Naglasio je podršku SAD-a tranziciji na demokratiju koju predvode civili i povratku na načela sudanskog prijelaznog okvira, kako je navedeno u Ustavnoj deklaraciji iz 2019. i Mirovnom sporazumu iz Jube 2020. Ukazao je i na sve  brojnije  međunarodne osude zbog vojno preuzimanje vlasti i podršku pozivima sudanskog naroda na civilno vodstvo, demokratiju i mir.

Sudanci su masovno izašli na ulice posle objave puča tražeći da se vrate prelazne vlasti i pozivajući u pomoć međunarodnu zajednicu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo